Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Trots laat Janny de Veer zich fotograferen in haar tuin. Met haar eigen boekje: "Mijn Hoogtijdag, overpeinzin-gen van Janny de Veer"
Trots laat Janny de Veer zich fotograferen in haar tuin. Met haar eigen boekje: "Mijn Hoogtijdag, overpeinzin-gen van Janny de Veer"

Mijn Hoogtijdag: Overpeinzingen van Janny de Veer

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Wanneer de pepernoten weer in de schappen van de supermarkt liggen, dan verschijnen bij de boekhandelaar de molens met de kerst- en nieuwjaarskaarten. December is voor velen een marteling: sinterklaasgedichten schrijven, kerst- en nieuwjaarskaarten versturen... of toch maar een mailtje doen? Of een appje sturen in de eerste minuten van het nieuwe jaar? Eigenlijk willen we allemaal iets persoonlijks doen, iets anders dan anderen. Maar hoe?

Janny de Veer vond daar toen ze zestig werd een antwoord op: zelf een kaart maken, met een eigen foto en een eigen overpeinzing. In 1994 verstuurde ze voor het eerst zo'n eigen kaart en daarop kreeg ze zoveel reacties dat ze het jaar daarop weer zo'n persoonlijke kaart maakte. Dat werd een vaste traditie, nu al ruim twintig jaar lang.


Ze werd geboren in een klein dorpje in Groningen maar verhuisde al jong naar Friesland. Daar voelde ze zich uitstekend thuis. Ze gedraagt zich nog steeds als een stoere en avontuurlijke Friezin. Toen ze tijdens een vakantie kennis maakte met haar latere man, aarzelde ze geen moment en vertrok met hem naar Aruba. Daar woonde ze twintig jaar en nu woont ze al ruim veertig jaar in Bennekom, waar ze een trouw lid werd van 'de Vrouwen van Nu'. Een aantal daarvan rekent ze tot haar vriendinnen en die werden dan ook opgenomen in het bestand van mensen die in december een 'persoonlijke kaart' van haar ontvingen. "Zo leuk! Daar moet je wat meer mee doen!" was vaak de reactie.
"Het is nu of nooit!" dacht ze toen ze vierentachtig werd. Dus daarom zit ze nu tegenover me, voor een interview, gewapend met een Ipad. Haar kerst- en nieuwjaarskaarten zijn gebundeld in een boekje, samen met een aantal 'vrije gedichten'. Steeds een foto op de linkerpagina en op de rechterpagina een gedicht. De teksten op de rechterpagina zijn meestal geïnspireerd op de foto's links. Die teksten noemt ze zelf niet gedichten, maar overpeinzingen. In van alles ziet ze iets moois. In haar ogen worden gewone paardenbloemen prachtige zonnebloemen! Haar boekje ligt al enkele weken bij Novita in de winkel. Ze heeft zelfs al een herdrukje in opdracht gegeven.


Voor wie het boekje bedoeld is? Voor haar kinderen, aan wie ze het heeft opgedragen. Voor haar vriendinnen van de Vrouwen van Nu. Voor haar vriendinnen op Aruba. Voor iedereen die het leuk vindt, zeker als dat Bennekommers zijn die op de foto's mooie Bennekomse plekjes herkennen. Een leuk sinterklaas- of kerstcadeautje!

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox