Logo bennekomsnieuwsblad.nl


In het papieratelier van DuurSaam worden oude kranten gerecycled tot hippe lampen en bloempotten. (foto: Doriet Willemen)
In het papieratelier van DuurSaam worden oude kranten gerecycled tot hippe lampen en bloempotten. (foto: Doriet Willemen)

Siza DuurSaam: nieuwe naam van Activiteiten Centrum Bennekom

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - Niet alleen de naam is veranderd. Ook de inrichting van het dagbestedingscentrum (de ingang ligt tegenover de brandweerkazerne aan de Bergakkerweg) heeft een opknapbeurt ondergaan. Zo hangen er in de hal twee grote lampen in een exclusieve uitvoering van Chinees krantenpapier, door de cliënten zelf gemaakt. Net als de bloempotten en kleinere lampjes die er staan. Ook de werkwijze is het afgelopen jaar veranderd.

"Voorheen boden we veel meer vrijblijvende activiteiten aan", leggen Margret de Winter en Ria Angenent uit . "Nu zijn we er vooral op gericht om onze 50 cliënten te begeleiden in het werken op maat. En dat alles op een duurzame manier. Van oude kranten maken we hier unieke lampenkappen en bloempotten in opdracht van webwinkel Rescued. Daarnaast helpen we de Speelgoedbank Wageningen, Restore Ede en het Leger des Heils bij het hergebruik van speelgoed en kleding. En omdat we het allemaal samen doen is er gekozen voor de naam DuurSaam."


De cliënten van DuurSaam komen uit Bennekom en omgeving. Het zijn mensen met een beperking, vaak als gevolg van hersenletsel na een hersenbloeding of ongeval. Hierdoor kunnen zij niet meer goed praten, zijn ze deels verlamd, hebben problemen met concentratie, het werktempo en/of planning. In een standaard werksituatie kunnen zij niet meer meekomen, maar ze willen zich toch graag nuttig maken. Bovendien biedt de dagbesteding structuur, aanspraak en sociale contacten. Bij DuurSaam krijgen ze professionele begeleiding op maat. Het werk wordt afgewisseld met ontspanning, bijvoorbeeld door het populaire balspel boccia.
De mensen in het papieratelier zijn druk bezig met het maken van bloempotten uit krantenpapier. Iedereen voert een andere stap uit en heeft daarbij zijn of haar eigen specialiteit. De een snippert kranten, een ander plakt de pulp op een mal en weer een ander verft heel netjes. In de recyclingruimte werken enkele cliënten aan het controleren van puzzels en spellen. Voor de foto willen ze wel even pauzeren, maar daarna weer snel verder met de puzzels van 1000 stukjes. Ze tellen en sorteren alles nauwkeurig waarna het voorzien van een sticker teruggaat naar Restore.


Bennekommers die nog kleding of speelgoed over hebben, kunnen dit brengen bij DuurSaam. Alles krijgt na controle een nieuwe bestemming bij een goed doel. DuurSaam is ook inzamelpunt voor de doppenactie voor KNGF geleidehond. En je kunt er de zelf gemaakte producten van papierpulp kopen.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox