Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Drie rechters van de Prinsenakker bespreken hun zaak met een van de advocaten van de Junior Jurist Academie.
Drie rechters van de Prinsenakker bespreken hun zaak met een van de advocaten van de Junior Jurist Academie.

Junior Juristen doen rechtspraak op de Prinsenakker

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Op een wand van het gerechtshof staat met grote letters 'Goed recht is niet krom'. Op de tafel liggen drie dikke wetboeken. De bode doet de deur open en vraagt de aanwezigen om op te staan, want de drie rechters, met een toga aan, komen binnen en nemen plaats achter de tafel.

Tegenover hen - ook in toga - de advocaat van de verdachte en de advocaat van de slachtoffers. En dan is er ook nog het Openbaar Ministerie. De rechtszitting kan beginnen. Leerlingen uit de groepen 4, 5 en 6 van de Prinsenakker doen mee aan de workshop 'Junior Jurist Academie'. Dat betekent dat ze - begeleid door twee advocaten - recht zullen spreken over twee zaken, een civiele procedure en een rechtszaak.
De civiele procedure gaat over een arbeidsconflict tussen de KLM en stewardess Ilse. De KLM wil Ilse ontslaan omdat ze kort haar heeft. De advocaat van de KLM krijgt het woord om uit te leggen waarom het hebben van kort haar een reden voor ontslag kan zijn. "De klanten vinden dat niet zo leuk en bovendien heeft Ilse ook nog een tatoeage laten zetten." De advocaat van Ilse vind het ontslag belachelijk, want Ilse werkt al 20 jaar als stewardess. Bovendien mannen worden toch ook niet ontslagen omdat ze kort haar hebben. Hij eist dat Ilse stewardess mag blijven en als de rechter het ontslag goedkeurt, dan eist hij schadevergoeding!
De strafzaak is ook moeilijk. De verdachte heeft het slachtoffer gestoken met een mes. Was dat poging tot moord of was het zelfverdediging? De jonge juristen gaan met elkaar in debat en hebben stevige argumenten bedacht. De twee advocaten van de Junior Jurist Academie zeggen later dat ze aangenaam verrast waren door de argumenten die de kinderen wisten te bedenken. De uitspraken van de Prinsenakker-advocaten werden tot slot vergeleken met de uitspraken zoals die 'in het echt' zijn gedaan. De Prinsenakker-rechtbank vond dat Ilse ontslagen mocht worden, maar wel een schadevergoeding moest krijgen, want op haar leeftijd is het niet zo gemakkelijk een nieuwe baan te vinden... In het echt werd ze ook ontslagen, maar zonder schadevergoeding.


De rechters van de Prinsenakker vonden dat het met een mes steken noodweerexces was, maar veroordeelden de verdachte wel tot een boete / schadevergoeding. In het echt veroordeelde de rechter tot 1 jaar cel en 25.000 euro. Dat had zomaar anders kunnen zijn, zeiden de echte advocaten, want de ene rechter is de andere niet. Dat bracht de Prinsenakkerjuristen wat in de war. Maar gelukkig mochten ze nu buiten gaan spelen. Aan de muur hing nog steeds de tekst 'Goed recht is niet krom…'

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox