Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Mevrouw Jo Lieftink-Vos is trots dat haar tuin is uitgekozen als de mooiste tuin van Bennekom. Foto: Doriet Willemen.
Mevrouw Jo Lieftink-Vos is trots dat haar tuin is uitgekozen als de mooiste tuin van Bennekom. Foto: Doriet Willemen.

De mooiste tuinen van Bennekom zijn klein maar fijn

Door Doriet Willemen

BENNEKOM - Mevrouw Jo Lieftink-Vos heeft de eerste prijs gewonnen bij de Floralia tuinkeuring. Een jaar lang mag zij haar voortuin aan de Ganzerik 2 de mooiste tuin van Bennekom noemen. De winnares was blij verrast: "Ik ben zo trots op mijn eerste plaats. Het was al heel leuk om genomineerd te zijn en dat ik dan ook nog win..."

Tien tuinen en vijf boomspiegels waren door de tuinkeurders van Floralia uitgekozen tijdens hun ronden door het dorp. Bijna alle genomineerde tuineigenaren waren vorige week aanwezig tijdens de bekendmaking van de prijswinnaars. Sommige kanshebbers waren zelfs eerder bij een verjaardagsfeest vertrokken om erbij te kunnen zijn. In de goed gevulde zaal in de Brink werden alle genomineerden een voor een naar voren geroepen om een ingelijste fotocollage van hun tuin in ontvangst te nemen. Vervolgens werden de winnaars bekend gemaakt.
De jury vond de tuin van mevrouw Lieftink een knap staaltje tuinarchitectuur: van twee tuingedeelten, die door een parkeerplaats gescheiden zijn, weet ze toch een mooie eenheid te maken. De winnares onderhoudt haar tuin zelf. "Dat doe ik met veel plezier. Maar ik denk niet te veel na over de inrichting hoor. Als er een plekje is, dan zet ik er gewoon een mooie plant in."
Waar in het verleden vaak de grotere villatuinen in de prijzen vielen, zijn het dit jaar juist de kleinere tuinen die goed scoren. De tweede prijs ging naar de voortuin van de familie Dijkman aan de Bellaertstraat 25. Mooie vijver en veel verschillende tinten groen, luidde het oordeel van de jury.

De prijs voor de mooiste boomspiegel ging naar Dhr. Derksen. De Waag, de straat waar hij en zijn vrouw wonen, is vorig jaar opnieuw bestraat. "Er staan nieuwe, jonge boompjes en de stoep is verbreed", vertelt het echtpaar. "Het zag er nogal kaal uit in het begin dus toen hebben we het perkje rond de boom maar een beetje opgefleurd met bloeiende plantjes." 'Een mooie compositie met rode begonia's', is de jury van mening. Boomspiegels zijn de perkjes in de stoep bij een boom. Ze zijn eigendom van de gemeente, maar die promoot onderhoud door de bewoners. "Eigenlijk is het ook maar een kleine moeite om het zelf bij te houden", zegt een genomineerde. Tot slot was er nog een speciale vermelding voor de meest insectvriendelijke tuin. Aan het Brinkerpad in de bloemrijke tuin van de familie Welgraven werden door de keurders van Floralia vele bijen, hommels en verschillende soorten vlinders waargenomen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox