Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Medewerkers van Albert Heijn zijn de eersten die het spel mogen spelen, maar alleen in de pauze natuurlijk... En een pauze is niet lang genoeg! "Mag het spel zo blijven liggen, zodat we na het werk verder kunnen gaan?" (foto: Gert Budding)
Medewerkers van Albert Heijn zijn de eersten die het spel mogen spelen, maar alleen in de pauze natuurlijk... En een pauze is niet lang genoeg! "Mag het spel zo blijven liggen, zodat we na het werk verder kunnen gaan?" (foto: Gert Budding)

Nu ook Monopoly van Bennekom

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Het verhaal gaat dat in de 60-er jaren in Nederlandse linkse kringen het spel Monopoly uit de gezinnen verbannen werd. Het zou kinderen maar opvoeden tot kapitalistjes die als vastgoedhandelaren / huurbazen de bewoners van hun huizen uitbuiten via steeds hogere huren, net zo lang totdat ze alle vastgoed in handen hebben. Als het zover is, dan is het spelletje uit. Dat is te vertalen als de overwinning van het kapitalisme, zowel als van de ondergang daarvan... 

In 1903 bedacht Lizzie Magie het spel The Lord's Game - het huisbazenspel. Daarmee illustreerde ze de theorie van de econoom Henry George, die onroerendgoedspeculanten verweet hun huurders uit te melken. Rond 1930, aan het begin van de wereldwijde economische crisis, ontwikkelde Charles Darrow de variant die hij Monopoly noemde. Het spel werd uitgebracht door Parker Brothers en begon de wereld te veroveren. Sinds 1935, toen het spel op de markt werd gebracht, zijn ruim 200 miljoen exemplaren verkocht. Het is in maar liefst 26 talen verkrijgbaar. Veel straten in Nederlandse steden ontlenen hun bekendheid aan het Monopolyspel. Wie zou anders de Neude en de Biltstraat in Utrecht kennen? Of  de Barteljorisstraat in Haarlem of de Lange Poten in Den Haag? 
Het spel leent zich er uitstekend voor om erop te variëren. Elk dorp zou zijn eigen versie kunnen maken, ware het niet dat eigenaar Hasbro niet zomaar een licentie geeft om de naam Monopoly te mogen gebruiken. Daar moet voor betaald worden... Albert Heijn is erin geslaagd zo'n licentie te bemachtigen en dus komt Albert Heijn Bennekom met het Monopolyspel Bennekom. Albert Heijn is in Bennekom eigenaar van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, dus de Dorpsstraat zal wel een dure straat zijn... 
Monopoly is best een ingewikkeld spelletje, maar de spelregels om een exemplaar van Monopoly Bennekom te bemachtigen zijn vrij eenvoudig: 
1. Boodschappen doen bij Albert Heijn, tussen 9 oktober en 16 december. 
2. Voor elke 10 euro aan boodschappen krijg je 1 Monopoly- zegeltje. 
3. Voor 50 zegeltjes mag je zo'n spel kopen voor 24,95 euro. 
Snelle spaarders kunnen al op Sinterklaasavond Monopoly Bennekom spelen. Als je er iets langer over doet is Kerstavond een leuke avond om te ontdekken of je eigen straatje voorkomt in het spel! Albert Heijn kon 1 bestelling doen en heeft fors ingekocht. Gijs Aartsen verwacht ruim voldoende spellen ontvangen te hebben, maar je weet natuurlijk maar nooit. Monopoly is nog altijd een populair spel en in Bennekom is het Op = Op.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox