Logo bennekomsnieuwsblad.nl


De schakers van BSV wonnen zaterdag met 6-2 van SSSA-3 uit Groningen.
De schakers van BSV wonnen zaterdag met 6-2 van SSSA-3 uit Groningen.

Schakers BSV Bennekom ruim langs SISSA 3

BENNEKOM - Op papier kon het voor de schakers van BSV Bennekom thuis tegen het Groningse SSSA-3 eigenlijk al niet fout gaan. Echter traden de Noordelingen met vier invallers aan. Dus bleek het verschil in de praktijk extra groot. BSV Bennekom won met 6-2 en doet na de slechtte start weer mee.

Het eerste punt kwam van Van der Veen. Hij had de enige dame in het gezelschap, Sophie Welling, als tegenstander. Na de opening kreeg Van der Veen met zwart materiaal voorsprong en maakte dat na bijna drie uur spelen ten gelde. Daarentegen liet Martijn Bakker een kansrijke stelling lopen en stond ineens minder. Tegenstander Carl Hoekstra bood remise aan, wat na ruggespraak met plaatsvervangend captain Ed de Beule, werd geaccepteerd.

Nieuwkomer en jeugdtalent Bruil won bij zijn debuut. Met wit kwam hij al snel een pion voor. En dat werden er twee, maar hij kreeg wel een aanval over zich heen. Koel pareerde de veertienjarige Bruil deze aanval en maakte het karwei mooi af.

Ed de Beule speelde op bord één een pracht partij. Met zwart offerde hij tegen Tjaart Offringa al vroeg een pion met voldoende tegenspel. Met iedere zet bracht De Beule zijn tegenstander verder in het nauw. In een onhoudbare stelling gaf Offringa de ongelijke strijd op. Tegenvaller was dat Martijn Pauw zijn meerdere moest erkennen in Maarten Hommes. Een foutje van zijn kant was daarvoor nodig. Pauw deed een stuk cadeau.

Vrij snel daarna won John Riksen. Hij speelde met de witte stukken. Met mooi positioneel spel bracht hij Willem Sipkema steeds verder in de verdrukking. Riksen gaf een pion voor nog meer aanval. Met al zijn stukken op de vijandelijke koning was het een kwestie van tijd. Uiteindelijk gaf zijn tegenstander op.

Hotze Tette Hofstra vergrootte de voorsprong. Na tijdelijk een pionnetje te hebben voor gestaan, kwam er een toren-pion-eindspel met gelijke materiaal verdeling op het bord. Hofstra had even een dipje en moest dus ouderwets aan de bak. Hij had eerst een actieve toren en toen de pionnen en koning actiever werden, was het pleit in zijn voordeel beslecht. En over het fraaie slot was de Bennekomse kopman dik tevreden.

Martin Markering werd compleet overlopen met een koning in het nauw. Zoals hij dat als geen ander kan, bleef hij geloven in een goede afloop. En dat werd na bijna vier uur spelen beloond met een zwaar bevochten remise.

Uitslagen:

De Beule - Offringa 1 - 0
Hofstra - Oude Brunink 1 - 0
Pauw - Hemmes 0 - 1
Bakker - Hoekstra ½ - ½
Markering - Pouw ½ - ½
Riksen - Sipkema 1 - 0
Van der Veen - Welling 1 - 0
Bruil - Cleveringa 1 – 0

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox