Snel internet noodzaak voor leefbaarheid in de Kraats


Heereluurt Heeres, inwoner van de Kraats, maakt zich al jarenlang sterk voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied: "Het schiet niet op hier met snel internet." (foto: Doriet Willemen)
Heereluurt Heeres, inwoner van de Kraats, maakt zich al jarenlang sterk voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied: "Het schiet niet op hier met snel internet." (foto: Doriet Willemen)

Snel internet noodzaak voor leefbaarheid in de Kraats

BENNEKOM - Inwoners en bedrijven in de Kraats wachten met smart op de aanleg van glasvezel. Betrokkenen zijn het er over eens dat snel internet onmisbaar is om het buitengebied leefbaar te houden. Toch wil het maar niet opschieten met de aanleg ervan.

"Het geeft veel bewoners van de Kraats een gevoel van onrechtvaardigheid", zegt Heereluurt Heeres. Namens de Stichting Leefbaarheid De Kraats en Nergena, zet hij zich al enkele jaren in om het buitengebied te laten verglazen. Terwijl de bebouwde kom van Bennekom vier jaar geleden al van glasvezel werd voorzien, heeft men in De Kraats geen andere keus dan nog steeds te internetten via de telefoonkabel. En dat geeft problemen. Bijvoorbeeld bij gezinnen met kinderen op de middelbare school als zij hun werkstuk of video-opdracht digitaal moeten inleveren. Maar niet alleen inwoners, ook ondernemers zitten met de handen in het haar. Heeres vertelt: "Bij een adviesbureau met meerdere werknemers moeten ze noodgedwongen om de beurt internetten. Aannemers hebben moeite om bouwtekeningen te versturen en agrarische bedrijven kunnen tegenwoordig met hun hightech bedrijfsvoering ook niet zonder snel internet." De gemeenten in Foodvalley, waaronder Ede, zouden ook graag aanleg van glasvezel in het hele buitengebied zien. Maar aanleg daar is commercieel een stuk minder aantrekkelijk dan verglazing van dorpskernen. In juli werd bekend dat het bedrijf Cif (zie kader) in het gebied rond Lunteren snel internet gaat aanleggen. Het bedrijf verdient de investering terug door de abonnementskosten en begint daarom pas aan een klus als minstens 50% van de huishoudens aangeeft mee te doen. Dat lukte net. "We hoopten dat ze in september bij ons in de Kraats zouden komen", zegt Heeres. Het liep anders. Cif meldt dat ze nu eerst in Twente aan het werk gaan: "Bennekom komt zeer waarschijnlijk ook aan de beurt, alleen is er geen duidelijkheid wanneer." En zo gaat het steeds. Tot twee keer toe heeft Heeres nu alle raadsfracties in Ede benaderd om het probleem onder de aandacht te brengen. Afgelopen week resulteerde dit in raadsvragen van Herko van Beek (CU) over het onderwerp. Binnen 30 dagen komt er een reactie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden