Logo bennekomsnieuwsblad.nl


De laatste drie Stolpersteine werden vorige week bij het Nivonhuis gelegd. Daan Cohen (links), die als jongen aan de Bosbeekweg ondergedoken zat, was ook hierbij aanwezig. (foto: Jan van Eck)
De laatste drie Stolpersteine werden vorige week bij het Nivonhuis gelegd. Daan Cohen (links), die als jongen aan de Bosbeekweg ondergedoken zat, was ook hierbij aanwezig. (foto: Jan van Eck)

Een boek met verhalen om nooit meer te vergeten

BENNEKOM - "Vluchtelingen uit Duitsland waren niet welkom in ons land", vertelde Bert Lever vorige week tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van de legging van Stolpersteine in Bennekom. "Zelfs na de gewelddadigheden in de Kristallnacht hield de Nederlandse regering de grenzen dicht. Het is goed om de verhalen uit het verleden te kennen en ervan te leren."

Samen met drie andere leden van de Historische Vereniging Oud-Bennekom begon Lever vier jaar geleden een projectgroep. Zij schreven het pas verschenen boek Stolpersteine in Bennekom. Hierin worden de verhalen verteld van 24 Joodse mensen die tijdens WOII in Bennekom woonden of onderdoken en het niet overleefden. Voor al deze mensen zijn ook herdenkingssteentjes (Stolpersteine) gelegd in het dorp. De eerste stenen werden in augustus al geplaatst door de kunstenaar Gunter Demnig. De laatste drie stenen zijn vorige week gelegd bij het Nivonhuis door projectgroep lid Peter van der Molen met professionele hulp van Rijk van Oort.

Chris den Ouden en Doriet Willemen, allebei ook lid van de projectgroep, leggen uit dat op de plek waar nu het Nivonhuis staat vroeger theeschenkerij / pension De Boschbeek stond. "De uitbater, Arie de Groot, had meerdere onderduikers in huis, waaronder het echtpaar Manasse uit Renkum voor wie hier nu stenen liggen. Daarnaast speelde De Groot ook een belangrijke rol bij de onderduik van vele anderen in het bosgebied achter de Panoramahoeve." Een van deze onderduikers is Daan Cohen. Hij was als 9-jarige jongen ondergebracht aan de Bosbeekweg 11 maar kon ontsnappen tijdens een razzia, waarbij wel Sal Bromberg opgepakt werd. Voor Sal ligt er nu een steen. Daan werd gered door Arie de Groot. "Het is heel bijzonder dat meneer Cohen hier vanmiddag ook bij kan zijn. En het is mooi dat alle bezoekers en schoolklassen die op kamp zijn bij het Nivon voortaan kennis kunnen nemen van deze geschiedenis in het Bennekomse bos."
Alle verhalen staan opgetekend in het boek Stolpersteine in Bennekom, aangevuld met informatie en achtergronden van het Stolpersteineproject. In het boek is ook een plattegrond opgenomen waarop alle acht adressen aangegeven staan waar stenen liggen.

Stolpersteine in Bennekom
Het boek Stolpersteine in Bennekom is voor € 14,95 verkrijgbaar bij de boekhandels Novita en Bruna. Het is uitgevoerd in kleur en heeft een harde kaft. Het boek is een uitgave van Oud-Bennekom.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox