Logo bennekomsnieuwsblad.nl


'Juf' Ellen laat zien dat de hamer van de trotse kunstenares in de dop precies past in het stuk piepschuim waar hij uit geprikt is. Nog even verven en dan is het kunstwerk klaar om geëxposeerd te worden.
'Juf' Ellen laat zien dat de hamer van de trotse kunstenares in de dop precies past in het stuk piepschuim waar hij uit geprikt is. Nog even verven en dan is het kunstwerk klaar om geëxposeerd te worden.

Kunst maken? Dat kunnen kinderen ook!

BENNEKOM - Het is een prachtige wandeling van de Wilhelminaschool naar het kunstatelier. Bij de kleuters het hek uit naar rechts en dan rechtdoor blijven lopen totdat je niet verder kunt. Onder de grote paardenkastanjes stopt de wandeling. De juf trekt de schuifdeur open en dan zijn ze in het atelier... Het atelier is gratis ter beschikking gesteld foor de firma De Nooij.

Op de grond ligt een groot oranje zeil en langs de muren staan tafeltjes en krukjes. Zodra de kinderen op het zitten, krijgt 'juf' Ellen het woord. "Weten jullie wat een atelier is? Nee? Dat is de plek waar kunstenaars werken. Vandaag zijn jullie de kunstenaars en dit is het atelier. Kijk eens wat een hoge ruimte! En van drie kanten komt er licht naar binnen. Dat is heel fijn." Dan laat Ellen een foto zien van de grote troffel die bij het Kröller Müller museum staat. "Kijk, de kunstenaar heeft van iets kleins iets heel groots gemaakt. Zouden wij dat ook kunnen?" Even later zijn de kinderen bezig om op piepschuim gereedschap te tekenen, maar dan heel groot: een hamer, een nijptang, een waterpomptang. Daarna mogen ze hun tekening los prikken, met een schroevendraaier, eigenlijk net zo als een tekening op een prikblok. Tijdens het volgende bezoek aan het atelier gaan ze het gereedschap verven. Deze lessen horen tot het project 'Mijn Beeldentuin', dat is opgezet door Kröller Müller. De gemeente Ede financiert het. De Bennekomse kunstenaressen Ellen Bouter en Eveline Kieskamp voeren het uit in samenwerking met Cultura. De Wilhelminaschool is de pilot. Kinderen met kunst laten kennis maken, door ze zelf kunst te laten maken, dat is de bedoeling. Op een andere dag krijgt Eveline Kieskamp een andere groep op bezoek. Zij laat de kinderen van iets groots iets klein maken: grote dieren worden kleine beeldjes van klei. Beginnen met een romp en dan een kop en poten maken en eraan plakken. Voordat de figuren gebakken worden, krijgen ze een kleur. Als er aan een tafeltje twee of drie jonge kunstenaars aan het werk zijn, zijn er rumoerige gedachtewisselingen. Er naast zit een leerling alleen aan een tafeltje en werkt uiterst geconcentreerd aan zijn dier, niets horend van het rumoer van zijn klasgenoten / collega-kunstenaars... Plotseling een noodkreet: "Juf, hoe plak je een gebroken poot weer aan elkaar?" De juf heeft overal een oplossing voor! Hoe Ellen en Eveline het redden om een klas kinderen stil krijgen en aan het werk te zetten? Ooit waren de beide kunstenaressen ook juf, Ellen is dat nog steeds. Op 29 september worden de kunstwerken her en der geëxposeerd. Wie de route wil bezichtigen kan voor 2 euro routekaarten kopen. De opbrengst van de verkoop van routekaarten langs de kunstwerken, gaat naar Pompen is Leven.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox