Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Zwerfafvalbrigade De Kraats en Nergena verzamelde binnen een uur met vijf mensen twee volle vuilniszakken afval. Naast blikjes, plastic zakken en flesjes waren vooral de drie wieldoppen opmerkelijk.
Zwerfafvalbrigade De Kraats en Nergena verzamelde binnen een uur met vijf mensen twee volle vuilniszakken afval. Naast blikjes, plastic zakken en flesjes waren vooral de drie wieldoppen opmerkelijk.

Bewoners Kraats ruimen zwerfafval op

BENNEKOM - De Zwerfafvalbrigade Kraats en Nergena is voor de eerste keer op pad gegaan om zwerfafval op te ruimen in het buitengebied van Bennekom. Gewapend met grijpstokken en handschoenen hebben ze in een uurtje tijd twee volle vuilniszakken bij elkaar geraapt.

"Vooral bij het bankje aan de Zwartesteeg was het raak. Daar lag behoorlijk wat", vertelt coördinator Henk van Hoef. Hij houdt bij waar en wanneer er een groepje op pad gaat en zorgt ervoor dat de bijna 20 deelnemers van de brigade op de hoogte zijn. Wie tijd heeft doet mee.


Ook langs de Dijkgraaf werd de berm opgeschoond. "Blijf tijdens het rapen steeds op het verkeer letten", benadrukt Derk Huizinga van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Hij deelt gele, fluorescerende hesjes uit: "Veiligheid voor alles. En altijd tegen de verkeersrichting in lopen!" Volgens de aanwezige bewoners van de Kraats ligt juist bij de doorgaande wegen met veel autoverkeer de meeste troep. Vooral langs de Maanderdijk. "Ongelooflijk hoeveel automobilisten daar hun lege blikjes maar gewoon uit het raampje mikken. Daar kunnen we beter met de kar gaan opruimen", klinkt het. Jasper Visser, de wijkbeheerder van het buitengebied, biedt aan om de pijlwagen van de gemeente Ede beschikbaar te stellen. "We willen dit soort burgerinitiatieven graag ondersteunen", vertelt hij. "We komen de vuilniszakken met zwerfafval ook ophalen. Die hoeven natuurlijk niet in de eigen kliko."
Het idee voor de zwerfafvalbrigade is voortgekomen uit het project Levend Landschap. De belangstelling voor de brigade is groot. Zowel bewoners van de Kraats als passanten van het gebied hebben zich aangemeld om te helpen met het schoonhouden. Info en aanmeldingen: beheer.zabdekraats@outlook.com.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox