Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Vorige week zong Tineke langs de beeldenroute 'Grebbelinie', op 16 september zingt ze in het concert van het Alexander Consort en op 30 september in de Grote Kerk te Wageningen met het Torenkamerkoor.
Vorige week zong Tineke langs de beeldenroute 'Grebbelinie', op 16 september zingt ze in het concert van het Alexander Consort en op 30 september in de Grote Kerk te Wageningen met het Torenkamerkoor.

Slavisch concert van het Torenkamerkoor met Tineke Roseboom

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - De Bennekomse zangeres Tineke Roseboom wordt meer en meer globetrotter. In steeds meer landen treedt ze op. Dat doet ze met veel plezier, maar het liefst is ze actief in en om haar geboortedorp. Zo zong zij vorige week zondag bijpassende liederen bij de 14 kunstwerken van de Beeldenroute 'Grebbelinie'. Daar was de open lucht haar concertzaal en daar zweefden de klanken van haar liederen langs de bezoekers en daalden dan zachtjes af in het weelderige gras langs de Grebbelinie. Het zou me niet verbazen als hier en daar een pol gras die klanken vasthoudt en om 12 uur 's nachts laat horen als de elfjes te voorschijn komen…

Op zaterdag 30 september is de Grote Kerk in Wageningen haar concertzaal, waar vanaf 20.00 uur flarden Slavische muziek de galmgaten uitglippen. Ze zingt dan in het concert dat aangeboden wordt door het Torenkamerkoor onder leiding van Elly Meijer. Het Torenkamerkoor is erin geslaagd muziek te vinden uit verschillende Slavische landen: Slovenië, Hongarije, Tsjechië, Oekraïne en Rusland. Muziek kent geen grenzen of hinderlijke import- en exportbepalingen!

Het koor weet altijd iets bijzonders te vinden. Deze keer muziek van in 1987 geboren Sloveen Andrej Makor. Hij won diverse prijzen met zijn composities die steeds vaker internationaal worden uitgevoerd. Nu in de Grote Kerk in Wageningen de Nederlandse première. Naast deze ontroerend mooie moderne muziek zijn er ook werken uit de barok te horen, zoals werken van de Tsjechische componist Jan Dismas Zelenka, uit de tijd van Johan Sebastian Bach. Van de persoon Zelenka is weinig bekend en ook zijn werk leek vergeten te worden, maar in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd zijn werk herontdekt en sindsdien regelmatig ten gehore gebracht. Het orkest speelt twee kortere werken van hem en het koor zingt een Miserere en een Magnificat. Tineke Roseboom zingt daarin de solo. Zij zingt ook een 3-tal liederen van Zelimsky, op de piano begeleid door Elly Meijer. Het concert kent een grote verscheiden aan composities, zoals het 'Onze Vader' in diverse stijlen, een romantisch 'Ave Verum' van Liszt en een onvervalste Cherubijnenhymne uit Rusland.


Het concert vindt plaats op zaterdag 30 september, in de Grote Kerk te Wageningen, vanaf 20.00 uur. De kerk is open om 19.30. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via de koorleden en via de site torenkamerkoor@gmail.com. In de voorverkoop is de prijs 10 euro en aan de kerk 12 euro.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox