Logo bennekomsnieuwsblad.nl


De winnende oude eik, hoek Bereklauw - Madeliefje, met v.l.n.r Egbert van der Stouw die de verhalen over de eik vertelde en Wilma van de Veen en John Smits van A Rocha, afdeling Bennekom.
De winnende oude eik, hoek Bereklauw - Madeliefje, met v.l.n.r Egbert van der Stouw die de verhalen over de eik vertelde en Wilma van de Veen en John Smits van A Rocha, afdeling Bennekom.

De mooiste boom van Bennekom... en wat gebeurt er dan?

BENNEKOM - Welke plant zou het dichtst bij de mens staan? We kennen wel mensapen, maar geen mensbomen. Er zijn wel heel veel verhalen over bomen. Een Japans verhaal vertelt over een zware winter. Op de berg Fuji staan twee bomen, dik beladen met sneeuw: een eik en een spar. De eik staat stoer, met zijn takken horizontaal, kreunend onder het gewicht. Nog één sneeuwvlok erbij en de takken breken. De spar is ook zwaar beladen. Nog één sneeuwvlok erbij en hij buigt beleefd zijn takken, zodat de sneeuw er vanaf glijdt. Kaarsrecht wacht hij op de volgende sneeuwbui. Beide bomen vertonen een menselijk trekje... Bomen zijn kennelijk voor mensen een bron van verhalen. Zou dat andersom ook zo zijn? Als een eeuwenoude Wodanseik kon vertellen over Germanen die eronder hun rechtspraak hielden, of over ridders die eronder scholen, of over de houthakkers die de jongere broertjes en zusjes omhakten en er planken van maakten... Dit voorjaar schreef A Rocha een fotowedstrijd uit: wie maakte een foto van de mooiste boom van Bennekom en wie had daar het mooiste verhaal bij. A Rocha is een internationale beweging met oog, hart en handen voor de natuur. De afdeling Bennekom beheert een bosperceel aan de Fransekampweg. De fotowedstrijd was voor het oog en het hart. Leren kijken naar bijzondere bomen, ook buiten het bos en het bijzondere met anderen delen. Mooi is een nogal subjectief begrip. Egbert van der Stouw, ruim 20 jaar buurtbewoner, vindt het bijzonder dat in een wijk van nog geen 40 jaar oud een boom staat van waarschijnlijk zo'n anderhalve eeuw oud. Wellicht dank zij een stedenbouwkundige die om waardevolle bomen heen bouwde. Zo werd het een buurtboom met vele functies: buutboom voor spelende kinderen, verzamelplek voor de jeugd uit de buurt, begraafplaats voor dode vogeltjes, kabouterboom in verhaaltjes voor het slapen gaan. A Rocha kreeg enkele tientallen inzendingen en koos de boom op de hoek van de Bereklauw en het Madeliefje. Prijs? Een bankje voor onder de boom was de bedoeling, maar al pratend ontstond het idee om van de onderhoudsarme beplanting onder de eik een buurttuin te maken en van een bank om de boom heen een ontmoetingsplek. Er is veel mogelijk als er draagvlak is in de buurt. Wordt vervolgd!

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox