De Open Monumentendag door HVOB bij boerderij Boekelo was geslaagd. Veel Bennekommers kwamen een kijkje nemen in en rond de oude boerderij en luisterden met belangstelling naar de geschiedenis.
De Open Monumentendag door HVOB bij boerderij Boekelo was geslaagd. Veel Bennekommers kwamen een kijkje nemen in en rond de oude boerderij en luisterden met belangstelling naar de geschiedenis. (Foto: Doriet Willemen)

Monument Boekelo trekt veel bezoekers

BENNEKOM - Het was zaterdag gezellig druk bij Boekelo. De oude boerderij van de familie Van den Broek was op Open Monumentendag opengesteld voor publiek en veel Bennekommers grepen hun kans om er een kijkje te nemen.

Op het erf trekt Gert Ansink met een originele houten klepper de aandacht van de aanwezige boeren, burgers en buitenlui. De klepper, die normaal gesproken in het Kijk- en Luistermuseum ligt, is nog van zijn opa Hendrik Ansink geweest, die nachtwacht / veldwachter was. Luid verkondigt de omroeper op het erf wanneer er weer presentatie of een rondleiding begint. Er is door de Historische Vereniging Oud-Bennekom veel te vertellen over de geschiedenis van Boekelo. De straatnamen in de woonwijk rondom verwijzen naar de vroegere, adellijke bewoners en eigenaren. Al enkele weken staat er bij elk straatnaambord een bord met uitleg. Veel wijkbewoners willen graag die mooie, oude boerderij eens van dichtbij bekijken. "We wonen hier al dertig jaar en wandelen vaak langs het weiland met de koeien. Dit is nu eindelijk onze kans", klinkt het regelmatig. En zo dachten meer Bennekommers erover. "Ik kwam hier vroeger als klein jochie om melk te halen en eieren te rapen", vertelt een bezoeker. "Het is mooi om het nog eens te zien."
De belangstelling voor een rondleiding bij de boerderij is groot. In groepjes van tien mogen de bezoekers mee en wordt er verteld over de restauratie, de koeienogen in de gevel (ronde raampjes), de invlieggaten voor de duiven en het wassenaartje (maantje) op de voordeur. Ook mag er binnen een kijkje genomen worden in de kamer met schouw ('Pas op je hoofd bij de deur!') en bij de kelder. Met paardenmennen, een broodje Boekelo (ei), muziek en kinderactiviteiten is de dag compleet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden