Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Krakers Dirk Herre (l) en Martijn organiseren in het kraakpand De Luwte aan de Langhoven 4 een Expositie & Open Huis m.m.v. de Bennekomse kunstenares Nicole Bischoff. Foto: Doriet Willemen
Krakers Dirk Herre (l) en Martijn organiseren in het kraakpand De Luwte aan de Langhoven 4 een Expositie & Open Huis m.m.v. de Bennekomse kunstenares Nicole Bischoff. Foto: Doriet Willemen (Foto: Doriet)

Krakers houden Open Huis in kraakpand De Luwte

BENNEKOM - "Het is toch zonde om dit pand jarenlang leeg te laten staan?!", zeggen Dirk Herre en Martijn Mossing Holsteijn. Sinds enkele maanden wonen ze samen met nog twee krakers in De Luwte, het voormalige dagbestedingscentrum van 's Heerenloo aan de Langhoven 4.

Martijn, die al 10 jaar ingeschreven staat als woningzoekende, hoopte eigenlijk een woning toegewezen te krijgen. "Maar ik stond niet hoog genoeg op de wachtlijst, moest uit mijn vorige woning en stond toen op straat. Dan moet je iets." Bij Dirk gaat het vooral om het principe: "Een gebouw moet je niet jarenlang onbenut leeg laten staan. Daarom hebben we het gekraakt. Nu zijn hier ateliers voor kunstenaars en is er woonruimte. We willen iets positiefs doen voor de buurt en voor Bennekom."

En daarom organiseren Dirk en Martijn samen met de Bennekomse beeldhouwster Nicole Bischoff in het kraakpand een gratis Expositie & Open Huis. Martijn, die afgelopen voorjaar het Pop-up Festival in Ede won, zal enkele installaties tentoonstellen. Dirk legt zich toe op grote afdrukken van collages met digitale kunst en Nicole maakt houten sculpturen. "Iedereen is 16 september welkom om te komen kijken en een praatje te maken", vertelt Martijn. Hij hoopt dat door het Open Huis, de vooroordelen tegen krakers ook zullen verminderen. "Mensen denken vaak dat wonen in een kraakpand vies en onveilig is, maar dat is niet zo. Gas en water is nog aangesloten en we kunnen hier gewoon douchen. We zijn allemaal mensen, we zijn allemaal hetzelfde."

Zorginstelling 's Heeren Loo, dat eigenaar is van De Luwte, heeft aangifte gedaan van kraak en momenteel loopt er een rechtszaak over uitzetting van de krakers (uitspraak eind september). Het pand is in principe verkocht aan een projectontwikkelaar. "Maar zolang er krakers in zitten kunnen wij het niet overdragen aan de nieuwe eigenaar", meldt de woordvoerster van 's Heeren Loo. "Het gebouw stond in afwachting van vergunningen en wijziging van het bestemmingsplan al twee jaar leeg en dat kon nog een hele tijd zo blijven", werpt Dirk tegen. "Als dit gebouw een bestemming krijgt en er echt iets mee gedaan wordt, dan wil ik hier weggaan. Dat zeg ik al vanaf dag een."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox