Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Boertje Bennekom
Boertje Bennekom (Foto: Gert Budding)

Uit het Dorp

Zaterdag is het monumentendag bij Boekelo, samen met de Oude Kerk zo'n bietje het oudste gebouw van Bennekom. Een mooie kans voor de Bennekommer om de verse eitjes van Boekelo een keertje te proeven. Want bij de HVOB staan dit keer eens geen pannenkoeken maar broodjes 'Boekelo'op het menu.
Oud-burgemeester Van der Knaap kreeg bij zijn afscheid een sporthal met zijn naam. Of Ede hiermee Bennekom voor wilde zijn met een mooie vernoeming weten we niet, maar gelukkig ligt de Van der Knaap-topsporthal op Bennekomse kadastrale grond. Ten zuiden van de Zandlaan is het eigenlijk Bennekom en wie de Zandlaan oversteekt, komt in Ede. Vroeger werd deze grens meer gebruikt, zoals bij de evacuatie in oktober 1944 toen iedereen ten zuiden van de Zandlaan weg moest. Zoals bekend heeft Ede tegenwoordig de bordjes meer en meer opgeschoven en wordt de A12 als kunstmatige deler gebruikt.
De Dorsdag met de dorsers uit Ede was zaterdag een groot succes. Compliment voor de organisatoren. Er was veel te zien en te beleven. Vooraf waren er nog wel even wat zenuwen, want hoe kun je als Oudheidkundige Vereniging Bennekom aan je leden uitleggen dat de eigen Bennekomse Dorschkast dit jaar wordt vervangen door de gasten uit Ede? Daarvoor werd in het Bennekoms Nieuwsblad van afgelopen week werd een artikel geplaatst waarin herhaaldelijk werd benadrukt dat, weliswaar gedraaid door Edese dorsers, de dorskast toch uit Barneveld kwam. En bij de tekst een mooie kleurenfoto, met daarop, je raadt het al... de Dorschast van Bennekom. Het nieuws wordt ook hier een bietje ingewikkelder te volgen lijkt het wel. De tijdgeest, zou je denken?
Aan de Edeseweg, vlak voorbij de Boerhaavelaan, wordt een villa gebouwd door allemaal Bennekomse bedrijven. Vol trots hangen hun spandoeken aan het hek. Het is een mooi gezicht, vooral als je bedenkt dat het vroeger eigenlijk altijd zo ging. De grote huizen die in de tijd na de komst van de tram in 1882 overal langs de Edeseweg, Dorpsstraat, en Bovenweg het licht zagen, werden altijd met eigen mensen uit het dorp gebouwd. Ook de grote verbouwing van Hoekelum vanaf 1912 ging zo.
De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen...

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox