Logo bennekomsnieuwsblad.nl


De zussen Marjo en Birgit Gruisen bezochten Noord-Korea en schreven daar een boek over. Het is enerzijds een reisverslag, compleet met foto's en tips, en anderzijds een zoektocht naar het echte Noord-Korea.
De zussen Marjo en Birgit Gruisen bezochten Noord-Korea en schreven daar een boek over. Het is enerzijds een reisverslag, compleet met foto's en tips, en anderzijds een zoektocht naar het echte Noord-Korea.

Als de bom valt... is de afzender dan Noord-Korea?

"Laat maar vallen want het komt er toch wel van" zong Doe Maar indertijd. Een somber toekomstbeeld... waarin we allemaal fanatiek bezig waren om carrière te maken en om te werken aan onze toekomst voordat de bom valt. Over wie de afzender zou zijn, sprak Doe Maar zich niet uit. Hoe denken wij daar nu over? De USA? Rusland? Nee toch? Het Midden-Oosten? Of het Verre Oosten misschien? Nou ja, die man in Noord-Korea is er gek genoeg voor!

BENNEKOM - Het is duidelijk dat de 'grote leider' Kim Jong-un een slecht imago heeft in het Westen. Is dat terecht? De Bennekomse Marjo Gruisen vroeg zich dat af. Met haar echtgenoot en haar zus Birgit, ging ze naar Noord-Korea. Voor Europeanen is het betrekkelijk gemakkelijk als toerist daar binnen te komen. Maar het is moeilijk er contact te krijgen met de bevolking. "Je wordt door de reisgidsen geen moment alleen gelaten en er zijn maar weinig mensen die Engels spreken", vertelt ze. Wat doet de regering om de bevolking gelukkig te maken? Vooral roepen dat de rest van de wereld en vooral de USA de boze vijand is. Andere emoties dan de liefde voor de grote leider zijn niet toegestaan. Internet en internationale telefonie zijn niet voor iedereen beschikbaar. De formule is: mensen arm en dom houden, via volledige controle over de media en via indoctrinatie. Lukt dat? Steeds moeilijker. Marjo is er zeker van: hoe meer informatie er vanuit de rest van de wereld binnen sijpelt, hoe meer kans op evolutie, hoe meer kans dat de bevolking het niet langer pikt. Ze zagen er geen gelukkige koppeltjes, geen spelende kinderen. Er wordt niet gelachen. Mensen zijn bang om met elkaar te praten en zeker met buitenlanders. Maar langs de lange grenzen komt hier en daar toch Westerse informatie binnen. Hoeven we dus niet meer bang te zijn voor Noord-Korea? Marjo Gruisen ziet liever evolutie dan revolutie, al duurt evolutie lang. Het Noord-Koreaanse regime is onvoorspelbaar. De staat zelf is eigenlijk failliet en de grote leider Kim Jong-un is grillig en nu hij lange afstandsraketten en waterstofbommen heeft… dan kan Doe Maar zomaar toch nog gelijk kunnen krijgen, al gelooft Marjo niet dat hij de eerste zal zijn die een bom gooit.

Meer informatie op www.noordkoreaunframed.nl.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox