Rini Kreeft (rechts) won van Hotze Tette Hofstra. (foto: Rinus van der Molen)
Rini Kreeft (rechts) won van Hotze Tette Hofstra. (foto: Rinus van der Molen)

Hotze Tette Hofstra moest aan de bak bij BSV Bennekom

BENNEKOM – Yes, Yes! Die vreugdekreten riep Kees van Dijk maandagavond in denksportcentrum De Commanderij, nadat simultaangever Hotze Tette Hofstra zijn koning had omgelegd. Nooit gedacht en toch gekregen. Woorden van die strekking voegde de schaker uit Renkum er aan toe.

Clubkampioen Hotze Tette Hofstra speelde bij schaakclub BSV Bennekom de bijna traditionele simultaan, als seizoenopening 2017-2018. Vier jeugdleden traden om half acht aan en naderhand volgden zestien senioren. Hoewel het gezelschap qua speelsterkte gemêleerd was, waren er flink wat toppers uit het eerste en tweede team present. En al was het een kloksimultaan, daardoor moest Hofstra fors aan de bak.

De spelers maakten samen het de kampioen knap lastig. Links en rechts vielen er dan ook spaanders en keek menigeen tegen een mooie stelling aan. Hofstra bleef er laconiek onder en liep plezierig voor allen zijn rondjes. Bij de jeugd leverde dat een honderd procent score op. Fidel, Michel, Johan en Stan konden geen potten breken. Dat was bij de senioren wel anders.

Daar vielen na een uurtje of zo wat verrassende uitslagen. Zo won good-old Klaus Bodlaender (90) met slim spel van Hofstra. Ook ging het mis bij Teun Alting. Er ontstond een misverstand toen Hofstra dacht dat Alting nog moest zetten. Die had al gezet en vervolgens deed Hofstra te snel een zet, waarbij hij over het hoofd zag dat zijn dame in stond. Later werd er doorgespeeld met een herstelde stelling en dat won de kampioen wel.

Er vielen wat remises. Onder andere bij Klaas Ganzevoort, Noël Bovens en Jan Wouters. En natuurlijk moesten tegenstanders de strijd ook staken. Het overkwam Jaap van Donkelaar, Rinus van der Molen, René Bakker en Jaap Nugteren. Tal van anderen konden zoals Van Dijk en Bodlaender ook juichen. Dat waren Rini Kreeft, Sjoerd de Rave, Harry Verhoef, Martin Markering en Chris van Oosterwijk.

De overwinning van Teunis Bunt was volgens Hotze Tette Hofstra de mooiste partij van de avond. Vanaf de eerste zetten waren de stukken van de kampioen niet actief genoeg en dat werd alleen maar erger en bovendien verloor hij een pionnetje. Bunt offerde vervolgens een paard op f2, stootte door met zijn f-pion en dreigde de koningsstelling van Hofstra te overrompelen. Die gaf toen maar op.

Maandag 4 september houdt BSV Bennekom vanaf 20.00 uur de jaarlijkse algemene vergadering. Een week later, 11 september, start de interne competitie.

Meer berichten