Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Peter Wijngaard, de man die boer wilde worden, maar bosbouwer en ICT-er werd, is de nieuwe voorzitter van dat mooie boerenoogstfeest, de Bennekomse Vlegeldag.
Peter Wijngaard, de man die boer wilde worden, maar bosbouwer en ICT-er werd, is de nieuwe voorzitter van dat mooie boerenoogstfeest, de Bennekomse Vlegeldag.

Peter Wijngaard draait proef als voorzitter van Vlegeldag

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Wat heeft Bennekom toch dat als je er een tijdje gewoond hebt, je nooit meer weg wilt? Arend Verhoeff, de aftredende voorzitter van de Stichting Vlegeldag vertelde dat hij, als pensionado, iets wilde doen voor dit fantastische dorp, waar hij nooit meer weg wil. Zijn opvolger, Peter Wijngaard is een geboren Amsterdammer, die al vele jaren, naast zijn werk, actief is in en voor Bennekom.

Een Rotterdammer en een Amsterdammer die allebei helemaal ingeburgerd zijn in Bennekom! Nou ja, ze hebben beide een partner uit de streek, respectievelijk uit Bennekom en Wageningen. Dat helpt natuurlijk wel. Peter Wijngaard? Waar kennen we die ook al weer van? In 1991 werd hij actief voor RK Geloofsgemeenschap Maria Virgo Regina. Hij was er ooit negen jaar koster en is nu voorzitter van de Locatieraad. Nog meer Bennekommers kennen hem wellicht als voorzitter van de Stichting Kinderdorp Bennekom. Enkele jaren geleden heeft hij zijn voorzitterschap overgedragen maar bleef hij wel actief in het Kinderdorp, net als een aantal andere oud-voorzitters. Het Kinderdorp is kennelijk net Bennekom: eenmaal besmet door het dorpse virus, kom je er niet meer vanaf... Zo zagen we hem ook dit jaar tijdens de opbouwweek rijden op een grote tractor, een shovel en een heftruck. Dat gemak van omgaan met grote machines heeft ongetwijfeld te maken met zijn jeugdwens. Hij wilde boer worden en in de polder werken met vee en in de akkerbouw. Dan ga je natuurlijk naar de 'landbouwschool', in zijn geval naar de Universiteit in Wageningen. Daar werd hij geen boer, maar bosbouwer en koos vervolgens voor ICT. Hij promoveerde bij de WUR. Zijn vrouw was al actief voor het Kinderdorp en hem werd gevraagd - ICT-er! - een website te bouwen voor het Kinderdorp. Zo begon zijn Kinderdorpcarrière. Inmiddels is het hele gezin Wijngaard actief voor het Kinderdorp! Arend Verhoeff was op zoek naar een opvolger en vond Peter Wijngaard, die na enkele indringende gesprekken ja zei. De nieuwe voorzitter van de Stichting Vlegeldag, dat mooie boerenfeest volgens Arend Verhoeff, is dus iemand die zelf boer wilde worden, die nog steeds graag op tractoren rijdt en die vandaag met Arend meeloopt op de Vlegeldag en ongetwijfeld vooraan zal staan bij de tractoroptocht. Wordt Vlegeldag volgend jaar helemaal anders? Peter lacht: "Wat herkenbaar is en populair moet je vooral handhaven, net als in het Kinderdorp, maar tijden veranderen, dus ook steeds weer aanpassen en vernieuwen."

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox