Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Boekelo bruist van activiteiten

BENNEKOM - Rijksmonument Boekelo in Bennekom staat centraal tijdens de Open Monumentendag in het dorp op 9 september. Het publiek kan de deel bezoeken en rondom de boerderij lopen. Tevens zijn er diverse activiteiten tijdens dit gratis evenement.
Zoals elk jaar is de organisatie in handen van de Werkgroep Monumenten van Historische Vereniging Oud-Bennekom. Het thema van de landelijke Open Monumentendag is dit jaar 'boeren, burgers en buitenlui'. In dit kader heeft de werkgroep ervoor gekozen de aandacht te richten op historische boerderij Boekelo. De geschiedenis van het pand gaat terug tot voor 1600. Al meer dan een eeuw is de boerderij in bezit van de familie Van de Broek en is sinds 1946 rijksmonument. Het is een wonder dat het pand er nog is. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwam er een reddingsplan voor het pand, dat in slechte staat was door achterstallig onderhoud en flink was beschadigd door oorlogsgeweld. Doortastend optreden van Ad van Slooten en Max van Hoffen als voorzitter van Oud-Bennekom in samenwerking met burgemeester Boot van Ede voorkwam dat het zwaar gehavende gebouw werd gesloopt. Architect IJsbrand Kok uit Amsterdam werd in de arm genomen voor de renovatie.
Tijdens de Open Monumentendag kan om de boerderij aan de Achterstraat 2 worden gelopen. Ook zijn er van 10.00 tot 16.00 uur men demonstraties van De Paardengroep, lezingen en een optreden van muziekgroep Madlot. In de wijk rondom de boerderij worden borden geplaatst met uitleg over de straatnamen, omdat deze te maken met Boekelo. Hou www.oudbennekom.nl in de gaten voor het actuele programma.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox