Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Wicher Lohr in zijn domein: de keuken. Archieffoto: Johan Mulder
Wicher Lohr in zijn domein: de keuken. Archieffoto: Johan Mulder

Wicher Löhr, eigenaar Het Koetshuis, overleden

Door Rini Kreeft

BENNEKOM - ,,Geweldige vent. Altijd top.'' Een korte, maar krachtige reactie van Nico Klaver, eigenaar van restaurant 'Het Kalkoentje' in Rhenen op Facebook, op het overlijden van zijn collega Wicher Löhr. Deze was eigenaar en chef-kok van 'Het Koetshuis' in Bennekom, het enige restaurant in de gemeente Ede dat een Michelinster bezit. Löhr (58) leidde het restaurant samen met zijn vrouw Saskia en sinds enige tijd ook met zijn zoon Danny.

Ongeveer 8,5 jaar terug werd ontdekt dat Löhr leed aan speekselklierkanker. Een vrij zeldzame vorm van de gevreesde ziekte, waarover nog weinig bekend is en waartegen nog niet veel medicatie beschikbaar is. Hij werd behandeld in het Radboudziekenhuis in Nijmegen.

De onbekendheid van de ziekte was de reden dat Restaurantvereniging Alliance Gastronomique, waar Het Koetshuis bij is aangesloten, vorig jaar in samenwerking met het Radboud Oncologie Fonds, in actie kwam. In het Amsterdamse Okura Hotel werd een galadiner georganiseerd, met gerechten van chefs van in totaal 38 Michelinsterren. De opbrengst, ruim twee ton, ging naar het onderzoek naar speekselklierkanker. Wicher Löhr zei na afloop: ,,Indrukwekkend dat het door zoveel enthousiaste mensen wordt gesteund.''

Wicher Löhr leerde het vak onder andere van Joop Braakhekke. Ook werkte hij in De Echoput, in een twee sterren restaurant in Brussel en een drie sterrenrestaurant in Parijs. Nadat Löhr zijn ervaring nog verder uitbreidde als chef-kok bij restaurant De Witte in Amersfoort, belandde hij en zijn echtgenote Saskia in Het Koetshuis. Dat was in 1986.

Vorig jaar werd het dertig jarig bestaan gevierd met een bijzonder menu. En daar was Löhr vooral sterk in. Bedenken van speciale menu's , vaak gevoed met kruiden uit eigen tuin.

Nadat het gebouw Het Koetshuis eigendom was geworden van Löhr en zijn vrouw, ging het nog sterker crescendo. Niet alleen kwam er in 1998 een Michelinster. Er werd ook een grote verbouwing in enkele fases gerealiseerd. Daardoor werd de restaurant ruimte vrijwel verdubbeld. Echter bleef het een speciale gezelligheid uitstralen, die hoorde bij Het Koetshuis en de familie Löhr.

De leiding van de keuken is door schoonzoon Niels van Dooijeweert overgenomen. Hij was al chef-kok in het restaurant.

4 reacties
Meer berichten