Logo bennekomsnieuwsblad.nl


De creatent kan nog veel materialen gebruiken. Foto: Johan Mulder
De creatent kan nog veel materialen gebruiken. Foto: Johan Mulder

45 jaar Kinderdorp Bennekom

Door Wout Schotsman

BENNEKOM - Je moet wel zo ongeveer uit de Middeleeuwen komen om nog te weten wat 45 jaar geleden gewoon was en nu niet meer bestaat. Wie herinnert zich nog de vaste telefoon in de hal (met draaischijf!), de telex, de fax, de stencilmachine, het zwarte schoolbord met witte krijtjes? Veel van wat uit de zeventiger jaren dateert, uit de vorige eeuw dus..., is vergeten, bestaat niet meer. Maar het Kinderdorp Bennekom is springlevend en hartstikke populair.

Tja, elk jaar een nieuwe jaargang kinderen en een nieuwe jaargang leiding/medewerkers. De medewerkers zijn voor een groot deel kinderdorpelingen van vroeger. Dit jaar dus de laatste jaargang nieuwe medewerkers/ oud-kinderdorpelingen uit de vorige eeuw. Want medewerkers van het Kinderdorp moeten minstens 18 jaar zijn...
Ook de opzet van het Kinderdorp wordt voortdurend aangepast. Naast de typemachines heeft het Kinderdorps Dagblad nu eigentijdse laptops om de artikelen op te schrijven, hoewel het geratel van de schrijfmachines ook nog altijd hoorbaar is. En de auto die elk jaar door enthousiaste kinderen met hamers en mokers vakkundig gesloopt wordt, zal binnen afzienbare tijd wel vervangen worden door een elektrische auto... En wie had in 1972 kunnen denken dat Landgoed Kinderdorp een evenemententerrein zou zijn dat vaste aansluitingen heeft op water, riool, elektriciteit, telefoon en internet?
Maar veel blijft hetzelfde.

De hutten worden gebouwd van pallets en de mooiste hutten worden verfraaid met houtafval van attente Bennekommers. De creatent heeft een nieuwe opzet, maar kan niet zonder de inbreng van materialen waarmee de leukste dingen gemaakt worden. Zo duurt het een stuk langer voordat die materialen terecht komen bij de hoofdsponsor van het Kinderdorp, de ACV. Die leegt niet alleen dagelijks de afvalcontainers, maar breekt ook het huttendorp weer af. De jaarlijkse verbazing op de zaterdag na het Kinderdorp: "Hier stonden gisteren toch nog zo'n 500 hutten?" "Ja, die heeft de ACV meegenomen!"

reageer als eerste
Meer berichten