Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Meccano-tentoonstelling in het Kijk en Luistermuseum

BENNEKOM - Karst Quast is een gedreven Meccano-bouwer en gewaardeerd lid van Meccano Gilde Nederland. Uit zijn uitgebreide collectie van dit technische speelgoed, aangevuld met objecten van andere gildeleden, is tussen 11 juli en 10 september een interessante expositie ingericht in het Kijk en Luistermuseum.

Meccano was tot ver in de jaren zestig van de vorige eeuw het summum van technisch speelgoed. Veel opa’s van nu hebben ermee gespeeld, gebouwd en zo de beginselen van techniek geleerd; niet alleen in Nederland, maar in heel veel landen in Europa en daarbuiten.

In het Kijk en Luistermuseum exposeert Karst Quast, samen met andere leden van het Meccano Gilde, van 11 juli tot en met 9 september allerlei bewegende en een paar niet bewegende constructies: een raket, een carrousel, kranen, auto’s, treinen, een schattig boeketje bloemen, plus - speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt - een echt spelende ‘muziekdoos’; alles van Meccano.

Meccano werd uitgevonden door de Britse boekhouder Frank Hornby. Deze kwam op het idee van het bouwsysteem toen hij speelgoed van blik ging maken voor zijn twee zoontjes. Hij bouwde bruggen, vrachtwagens en kranen, maar de onderdelen waren niet onderling uitwisselbaar.

Hornby besefte dat hij met verwisselbare onderdelen, met boutjes aan elkaar bevestigd, verschillende modellen zou kunnen maken. Wanneer die onderdelen bovendien van rijen gaatjes zouden worden voorzien, zou hij daarin niet alleen boutjes, maar ook assen kunnen bevestigen.

Daarop begon hij te experimenteren. Eind 1900 had hij een reeks onderdelen vervaardigd. Hornby patenteerde zijn uitvinding in 1901. In 1903 werden al 1500 bouwpakketten verkocht, maar nog zonder winst. Er kwamen steeds nieuwe onderdelen bij. In 1906 begon de verkoop goed te lopen en een jaar later kon Frank Hornby zijn baan als boekhouder opgeven en in Liverpool een werkplaats openen om de onderdelen te fabriceren. In 1907 registreerde hij de merknaam ‘Meccano’.

“Als kleine jongen was ik al geïnteresseerd in techniek en bouwen,” vertelt Meccano-fan Karst Quast (1952) uit Ede. “Ik was een jaar of acht toen ik mijn eerste doos kreeg. Je had een hele serie. De kleinste (basis)doos was nummer 00. Je kon deze uitbreiden met doos 00A, 00B en zo verder, totdat je uiteindelijk kist 10 bij elkaar had gespaard.

Hoe meer materiaal, hoe mooier, groter en ingewikkelder je kon bouwen: bewegende hijskranen, auto’s die voor- én achteruit konden rijden, hefbruggen die echt konden openen en sluiten en ga zo maar door. Er waren ook dozen met alle onderdelen voor bijvoorbeeld een vliegmachine, maar je kon alle modellen óók maken uit losse onderdelen die je al had. Dat was prachtig,” aldus Karst.

In zijn werkzame leven heeft Karst heel verschillende beroepen gehad, waarbij techniek steeds een centrale rol vervulde. Niet vreemd dat zijn fascinatie voor Meccano bleef bestaan en dat hij er ook nu nog op zijn zolder prachtige modellen mee bouwt. Zijn verzameling omvat inmiddels een aantal malen de inhoud van kist 10!

De Meccano-tentoonstelling duurt van 11 juli tot en met 9 september.

Op dinsdagmiddagen zal Karst regelmatig zelf in het museum aanwezig zijn om vragen te beantwoorden. Bovendien geeft hij op 26 juli en 17 augustus (aanvang 19.30 uur) een presentatie over Meccano voor geïnteresseerden van alle generaties.

Toegang: € 3,50; met Museumkaart gratis.

Kinderen met een Museumkaart mogen tijdens de expositieperiode gratis een introducé meenemen. Ook kunnen ze in de bouwhoek zelf met Meccano aan de slag.

reageer als eerste
Meer berichten