Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Johanneke Vogel geeft zaterdag een vrij toegankelijk tuinconcert in Franse stijl in haar eigen woonplaats. De Bennekomse sopraan treedt regelmatig op bij voorstellingen door heel het land. Daarnaast geeft ze ook zanglessen. Foto: John Voermans
Johanneke Vogel geeft zaterdag een vrij toegankelijk tuinconcert in Franse stijl in haar eigen woonplaats. De Bennekomse sopraan treedt regelmatig op bij voorstellingen door heel het land. Daarnaast geeft ze ook zanglessen. Foto: John Voermans (Foto: John Voermans)

Tuinconcert in Franse stijl

BENNEKOM - De Franse vintage jurk hangt al klaar in de kast van Johanneke Vogel. De sopraan uit Bennekom, die optredens geeft door heel het land, organiseert zaterdag 8 juli een tuinconcert in Franse sfeer in haar eigen dorp. "Het wordt eenvoudig en ongedwongen", zegt ze. "Maar wel professioneel! Iedereen is welkom om op een toegankelijke manier kennis te maken met klassieke muziek. Ik vraag geen toegangsgeld, maar een vrijwillige bijdrage."

De voorbereidingen zijn al in volle gang, vertelt Johanneke: "Dat wordt nog wel eens onderschat. Alles bij elkaar ben ik al een paar weken fulltime bezig om dit concert voor te bereiden. Ik zoek de stukken uit, doe research naar de componist en zijn bedoeling met het stuk.

Ik oefen op de uitspraak - dit jaar zijn alle teksten in het Frans- en probeer om me de sfeer eigen te maken. De liederen gaan meestal over hoop, dromen, het vallen van de avond en natuurlijk over de liefde."
De Bennekomse organiseert sinds 2012 jaarlijks een tuinconcert. Alleen vorig jaar moest ze een keertje overslaan wegens gezinsuitbreiding.

Ze kwam op het idee van een laagdrempelig tuinconcert tijdens een vakantie. "Het publiek bij een tuinconcert is heel divers. Er komen ervaren luisteraars, mensen die nog nooit een klassiek concert gehoord hebben, een kind met zijn ouders of een toevallige voorbijganger die mee wil genieten. De sfeer is meestal intiem.

De locatie waar we het concert houden, de tuin van de boerderij aan Wildekamp 70, is heel geschikt. En met regen zitten we droog op de deel. We zetten een piano in de tuin waarop pianiste Heleen Vegter mij kan begeleiden. Tussen de liederen door geef ik steeds een korte toelichting over de muziek, de tekst of iets bijzonders waar de mensen op kunnen letten. Maar dat hoeft niet, je mag natuurlijk ook gewoon opgaan in de muziek." Na afloop van het tuinconcert, dat ongeveer een uur duurt, is er voor iedereen een hapje en een drankje in Franse stijl.

reageer als eerste
Meer berichten