Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Warme slotronde voor schakers bij BSV Bennekom

BENNEKOM - De schakers van BSV Bennekom waren in de slotronde van 2016-2017 in hun zomerse kledij voorbereid op een warme avond. Hoewel de meeste partijen daarom in het begin rustig verliepen, ontstond er toch door enkele mooie en slimme zetten spanning en strijd op een aantal borden.

Zo dacht Teunis Bunt dat hij na de opening heel goed stond tegen Hotze Tette Hofstra. Hij had druk op de f-ijn. Echter na een simpel, doch zeer effectief tussenzetje, verloor Bunt een stuk tegen een pion. En daarna was zijn stelling zo lek als een mandje. Zijn plan om zijn seizoen goed te maken door een zege op de kampioen, viel daardoor in duigen.

De tweede plaats op de ranglijst kon John Riksen niet meer ontgaan. Riksen wilde wel de 1000-punten grens halen en dat lukte hem. Hij speelde een mooie partij tegen Martin Markering. In een Siciliaanse opening ontstond een stelling met een sterk paard in het centrum en met dreigingen op de koningsstelling. Markering verzwakte die stelling door zijn pion naar h5 te verplaatsen. Daarna overzag hij ook nog een paardenvork. Hij verloor een kwaliteit. Dat was genoeg van het kwade voor hem en dus legde hij zijn koning om.

Ook Wim Thieme speelde tegen Noel Bovens in het begin degelijk en bouwde een mooie stelling op. Totdat een verkeerde paardzet leidde tot kwaliteitsverlies. Met elk vier pionnen met een loper tegen een toren kon hij misschien nog remise halen. Maar die vlieger ging niet op, nadat de hij de loper kwijt raakte tegen enkele pionnen.

Chris van Oosterwijk was snel klaar met Rinus van der Molen. Na een zeer zwakke dame zet in een Russische opening van Van der Molen was het snel gedaan met de koopman. Harry Verhoef bouwde tegen Sjoerd de Rave rustig aan naar een positioneel betere stelling en haalde het volle punt binnen. Dit deed ook Jaap van Donkelaar tegen Klaus Bodlaender. Langzaam maar zeker werden de stukken geruild met een pion voorsprong. Toen Bodlaender ook nog een loper verloor was het uit.

De grootste verrassing van de avond kwam van Jaap Nugteren. Tegen de op papier veel sterkere René Bakker speelde hij met een loperoffer de koningsstelling aan gort. Bakker gaf na afloop toe dat hij te passief had gespeeld en daardoor in grote problemen was gekomen. Met heel veel moeite kon Bakker door eeuwig schaak er toch nog remise van maken.

Eindstand op kop

1. Hotze Tette Hofstra 1256,5

2. John Riksen 1006,5

3. Noël Bovens 943,8

4. Harry Verhoef 825,5

5. René Bakker 791,8

6. Kees van Dijk 770,8

7. Jan Wouters 754,5

8. Chris van Oosterwijk 747,8

9. Teun Alting 664,0

10. Jaap van Donkelaar 660,0

11. Rinus van der Molen 634,7

12. Teunis Bunt 614,2

13. Sjoerd de Rave 604,5

14. Jaap Nugteren 593,2

15. Wim Thieme 577,7

reageer als eerste
Meer berichten