Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Leerlingen tijdens de repetitie. Guus' Theaterschool speelt op 26 juni ook de Grote Musical Show in Cultura (6-9 jaar).
Leerlingen tijdens de repetitie. Guus' Theaterschool speelt op 26 juni ook de Grote Musical Show in Cultura (6-9 jaar).

Guus' Theaterschool komt met ruige 'Thor de Musical'

Door Rick Praamstra

BENNEKOM - Leerlingen van Guus' Theaterschool staan op 30 juni op de planken met 'Thor de Musical'. Bennekommer Guus ten Wolde regisseert, schreef de teksten en componeerde de muziek. Naast de grappen, stopte hij subtiel maatschappijkritiek in de musical.

Thor de Musical gaat over de Noorse held Thor, een jongen met bijzondere krachten die niet precies weet wie hij is en wat zijn rol is in het leven. Geholpen door zijn broertje Loki wordt hij uiteindelijk de grote held die het land beschermt tegen het kwaad. Maar vooral Thor ontvangt alle eer; het volk bejubelt hem en hemelt hem op. Loki wordt buitenspel gezet. Dit raakt hem op den duur zo, dat hij overloopt naar de kwade kant.
Ten Wolde vindt het interessant waarom iemand zo kwaadaardig wordt. "Ik vind het heel leuk als ik een musical schrijf gebaseerd op oude verhalen. In dat soort verhalen, in dit geval de Noorse mythologie, zitten vaak dingen waar je je vraagtekens bijzet. Thor gaat ook over hoe Loki slachtoffer is van de omstandigheden waarin hij opgroeit en hoe hij zich wegcijfert voor Thor."
De arrangeur stopte subtiel maatschappijkritiek in de voorstelling. "Er komt een ander persoon in het verhaal voor die de echte slechterik is. Hij is degene die Loki manipuleert om over te lopen. Zonder al te veel weg te geven: ik heb persoonlijke ergernissen in die persoon gestopt die ik in de maatschappij ervaar." De muziek van Thor is zoals de hoofdpersoon: ruig en bombastisch. Ten Wolde is op zoek gegaan naar wat men associeert met Noors en Vikingen. Naast het rustiek van fluiten zijn het vooral drums die het theaterstuk domineren; het is de muziek die men vroeger in Scandinavië speelde.


Ten Wolde is een jaar bezig met de musical. Zijn leerlingen (9 tot 14 jaar) zijn vanaf september aan het repeteren voor Thor. Hij is onder de indruk van zijn acteurs en ziet enkele leerlingen in de toekomst als musicalsterren. "Ze zijn erg enthousiast. Het leukst is dat de kinderen er volledig in opgaan. Ik voel me nu meer een schepper dan normaal. Ik creëer een wereld waar zij een jaar lang inzitten. Dat is heel bijzonder. Ik weet nog dat ik als kind het heel fijn vond om in Disneyfilms te duiken. Het is mooi dat zij nu ervaren wat ik vroeger had." 'Thor de Musical' vindt op 30 juni plaats in Theater Cultura in Ede.

Tickets kosten 5 euro voor kinderen tot 13 jaar en 10 euro voor volwassen en zijn te bestellen via guusvanwolde@hotmail.com en via www.guustheaterschool.nl.

reageer als eerste
Meer berichten