Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Elise Huijberts van De Kunstfactorij laat alvast een paar voorbeelden zien van de kunstwerken die kinderen kunnen maken tijdens het gratis Kunstfestival in Bennekom a.s. zaterdag.
Elise Huijberts van De Kunstfactorij laat alvast een paar voorbeelden zien van de kunstwerken die kinderen kunnen maken tijdens het gratis Kunstfestival in Bennekom a.s. zaterdag.

Niet gewoon knutselen, maar kunst maken op festival

BENNEKOM - Zo'n kans krijg je niet vaak: een dag lang staan er vijftien kunstenaars voor je klaar om je te helpen bij het maken van een kunstwerk. Allemaal hebben ze een eigen techniek en stijl. En allemaal vinden ze het leuk om dat aan jou te laten zien en uit te leggen. Het enige wat je nog hoeft te doen is kiezen wat voor kunstwerk je als eerste gaat maken. Verven met knikkers? Graffiti? Een miniatuurlandschap? Of toch die vreemde wezens van Jeroen Bosch? En als je niet kunt kiezen dan doe je ze toch gewoon allemaal. O ja, klein detail. Het festival is eigenlijk bedoeld voor kinderen.

"Maar we zijn niet heel streng hoor", vertelt Elise Huijberts van De Kunstfactorij, die het Kunstfestival organiseert. "Kunst is voor alle leeftijden. Ik wil het festival zo laagdrempelig mogelijk houden en dus kunnen alle kinderen gratis de workshops volgen en ontdekken wat ze leuk vinden of waar ze goed in zijn."


Het is de tweede keer dat het Kunstfestival in Bennekom gehouden wordt. "We hebben vorig jaar heel veel positieve reacties gehad", vertelt Huijberts."Deze keer is er speciaal voor de allerjongsten een Dreumes & Peuterplein ingericht op het Van Slootenplein. Zij hebben iets meer en andere begeleiding nodig dan oudere kinderen. De kleintjes kunnen hier dansen, muziek maken en een papierworkshop volgen, Van Mondriaan tot Malevich." Huijberts hoopt dat ze volgend jaar dit Kunstfestival weer kan organiseren maar ze is daarbij wel afhankelijk van subsidies en sponsors. De Bennekomse is van mening dat er meer waardering voor kunst zou moeten komen. "Op school zou kunst meer aandacht moeten krijgen. Het moet een serieus vak worden net zoals rekenen en taal. Je leert er namelijk belangrijke vaardigheden door, zoals creatieve oplossingen zoeken en out of the box denken. De kunstenaars die hier een workshop komen geven zijn professioneel bezig met hun vak. Ze krijgen dan ook allemaal betaald voor hun bijdrage." Voor de kinderen wordt het zaterdag in ieder geval een leuke, creatieve dag. Ze gaan niet zomaar knutselen, maar ze gaan kunst maken, geïnspireerd door de schilderijen en creaties van onze lokale kunstenaars. En daar zijn er in Bennekom meer van dan je denkt.

1 reactie
Meer berichten