Logo bennekomsnieuwsblad.nl


Louise Anne, Alexander en Arent Jan, de kinderen van kunstenares Heuff-van Oven bij de zojuist onthulde plaquette, die hoort bij het kunstwerk de Zaaier. Het werk is hiermee officieel overgedragen aan de Brinkstraatkerk.
Louise Anne, Alexander en Arent Jan, de kinderen van kunstenares Heuff-van Oven bij de zojuist onthulde plaquette, die hoort bij het kunstwerk de Zaaier. Het werk is hiermee officieel overgedragen aan de Brinkstraatkerk.

Plaquette onthuld op De Brink

BENNEKOM - Met de onthulling van een plaquette is het kunstwerk 'met de grote vogels' officieel overgedragen aan de Brinkstraatkerk. De muurdecoratie, ook wel bekend als 'De Zaaier', sierde jarenlang de muur van de Vossenvelde Mavo. Het werd eind oktober op het nippertje van de sloop gered en opgeslagen in de kelder van de Gereformeerde Kerk. Nu hangt het, inclusief nieuwe belichting, bij de ingang van zalencentrum De Brink.

Bij de feestelijke overdracht zijn veel Bennekommers present die een rol hebben gespeeld bij het behoud en de herplaatsing van het metalen kunstwerk. Agaath en Wim van Norel, Roel Hartman en Kees Heitink hebben zich samen met andere oud-docenten van Vossenvelde, leden van de Brinkstraatkerk en met de Historische Vereniging Oud-Bennekom sterk gemaakt om met de gemeente Ede tot afstemming te komen. En met succes. Er zijn deze avond dan ook maar liefst twee wethouders aanwezig (Johan Weijland en Willemien Vreugdenhil), die allebei blij zijn dat het kunstwerk dat al door duizenden Bennekomse scholieren bekeken werd, nu voortaan op een andere drukbezochte Bennekomse locatie te zien zal zijn.
Ook de drie kinderen van de inmiddels overleden kunstenares mevr. Heuff-van Oven zijn naar De Brink gekomen. "Het is bijzonder om hier bij aanwezig te zijn", vertelt dochter Louise Anne, die de plaquette mag onthullen, waarop een interpretatie van het kunstwerk is verwoord. Preses Jos van Ginkel van de Brinkstraatkerk licht toe dat de zon, sterren, planten, vogels en mensfiguur in het kunstwerk het scheppingsverhaal kunnen verbeelden en dat het geheel dus prima bij de kerk past. Ondertussen blijft, ondanks uiteenlopende verklaringen, onduidelijk hoe de muurversiering toch aan de naam de Zaaier is gekomen. Wel wordt duidelijk dat het werk uit 1960 destijds 4000 gulden kostte, 1% van de bouwsom van de school. Dat het nu in Bennekom hangt mag een klein wonder heten volgens Gerard van Bruggen, die zich in de ontstaansgeschiedenis van de christelijke mavo's verdiepte: "Allereerst was er rond 1956 weerstand tegen vestiging van een school in Bennekom in plaats van in Ede. Toch ging dit uiteindelijk door. De Vossenvelde werd gebouwd aan de Robert Kochlaan en het kreeg haar kunstwerk. 1-0 voor Bennekom. In 2012, bij het vertrek van de Vossenvelde naar Het Streek in Ede, had het kunstwerk eigenlijk mee gemoeten. Maar ook dit liep anders. Een gemiste kans voor Ede met als gevolg een einduitslag van 2-0 voor Bennekom."

1 reactie
Meer berichten