Saskia Löhr, AnneMarijke Burgers en Pauline van Drie aan de start van hun wandeltocht t.b.v. “Wandel kanker de wereld uit”.
Saskia Löhr, AnneMarijke Burgers en Pauline van Drie aan de start van hun wandeltocht t.b.v. “Wandel kanker de wereld uit”. (Foto: Radboud Oncologie Fonds)

Wandelen met extra betekenis

Doordat de Nijmeegse Vierdaagse ook dit jaar niet door kan gaan zoeken mensen naar een alternatief. Normaal gesproken lopen veel wandelaars de Nijmeegse Vierdaagse voor het Radboud Oncologie Fonds. “Al jaren zijn er mensen die de Nijmeegse Vierdaagse of een andere wandeltocht lopen voor ons fonds”, geeft Marieke Kokkeler aan, manager van het Radboud Oncologie Fonds. “Ze willen iets doen en in actie komen omdat kanker hen raakt. Want als het iemand treft, treft het ook de mensen er omheen.”

BENNEKOM - Nu kunnen mensen het hele jaar door wandelen met een prachtige extra betekenis. Wandelen voor het belangrijke onderzoek naar kanker. Eén van de wandelaars die meedoet aan ‘Wandel kanker de wereld uit’ is Saskia Löhr. 

Saskia loopt specifiek voor onderzoek naar speekselklierkanker. De ziekte waar haar man, na ruim acht jaar ziek te zijn geweest, aan overleed in 2017. Saskia is eigenaar van sterrenrestaurant Het Koetshuis in Bennekom, wat zij jarenlang met haar man runde en de laatste jaren met haar zoon. 

Toen haar man met speekselklierkanker werd gediagnosticeerd kwam hij bij oncoloog prof. dr. Carla van Herpen in het Radboudumc terecht. Samen met haar en twee andere patiënten hebben zij in 2016 met veel succes het Taste4Life gala georganiseerd in het Okura Hotel in Amsterdam. 

Saskia loopt voor onderzoek naar speeksel-klierkanker. 

Saskia: “Dit zorgde voor meer bekendheid over deze zeldzame vorm van kanker en met het daar ingezamelde geld kon gestart worden met onderzoek naar speekselklierkanker.”

Na het gala is ook de patiëntenvereniging speekselklierkanker opgericht. Een ander betrokken lid van de patiëntenvereniging besprak het idee om mee te doen aan ‘Wandel kanker de wereld uit’ en Saskia dacht meteen: “Oh, dan doe ik mee”. Saskia: “Ik loop regelmatig met mijn honden in de bossen en vind het leuk om te wandelen. Daarnaast is het ook goed dat er steeds weer aandacht is voor onderzoek.” Samen met twee andere dames loopt ze in twee etappes de route van Barneveld naar het Radboudumc in Nijmegen. 

Op 23 juli, de vrijdag van de Nijmeegse Vierdaagse, zal de laatste etappe plaatsvinden. “Dat dit precies in de Vierdaagseweek gebeurt is eigenlijk puur toeval. 

Saskia: “Wat ik heel leuk vind is dat prof. dr. Carla van Herpen heeft besloten het laatste stuk mee te lopen.” Bij het Radboudumc zullen Saskia en haar wandelgenoten feestelijk worden ontvangen. De oncoloog zal hen daar ook persoonlijk het wandelkruisje opspelden. 

Geïnspireerd geraakt door Saskia’s verhaal? Saskia en haar wandelgenoten zijn te volgen via Facebook en Instagram via @inactievoorspeekselklierkanker. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden