<p>Heel even rust: Elise Huijbers laat zien wat voor moois er gemaakt kan worden in de Afval Jungle.</p>

Heel even rust: Elise Huijbers laat zien wat voor moois er gemaakt kan worden in de Afval Jungle.

(Foto: )

Niet één keer veel? Dan veel keer één!

Stilzitten is niet haar sterkste punt. Afgeremd worden door tegenslagen ook niet. Kan het niet zoals ze wil, dan wil ze wel zoals het kan. Vijf jaar geleden was er ineens het ‘Kunstfestival voor Kinderen’. Het Van Slootenplein was omgetoverd tot een Place du Tertre waar kinderen achter heuse schilderezels hun kunstwerken schilderden. In het Bart van Elstplantsoen werden 3 dimensionale kunstwerken werden gemaakt.  Daartussenin een lange reeks ‘workshops’. Die eerste keer smaakte naar meer, de volgende keren naar nog meer, maar de vijfde keer moest afgelast worden wegens corona. Dan gaat Elise Huijbers zoeken naar wat wel kan…

Door Wout Schotsman

Bennekom. Op 2 december 2020 opende ze haar galerie De Kunstfactorij in de winkel waar nog niet zo lang geleden Intertoys zat. Een mooi ruim en licht pand waar ze een Bennekomse hotspot voor kunst en cultuur van maakte. Op 15 december moest de winkel weer dicht. Gedwongen stilzitten? Geen sprake van. In alle stilte werd de winkel steeds mooier, meer artikelen, meer werken van Bennekomse kunstenaars en vooral ook meer en beter ingerichte ruimte voor workshops voor kinderen en volwassenen. Geen kinderkunstfestival in 2020? Ze wist het voor elkaar te krijgen de leerlingen van de Bennekomse basisscholen een creatief pakket aan te bieden om in de vakantie mee aan de slag te gaan. In 2021 dacht ze dat er weer een Kunstfestival voor Kinderen mogelijk zou zijn, maar helaas…..

Dan maar veel keer één

Krijgt ze geen vergunning voor het festival met 24 workshops op 1 dag in het centrum van Bennekom, dan organiseert ze toch gewoon 6 weken lang 4 workshops per week in de Kunstfactorij? Ideeën genoeg. Alles is geschikt om kunst van te maken. Waarom schildersdoek kopen als je ook een oude elpee kunt gebruiken? En waarom niet schilderen of drukken op de binnenkant van een melkpak?

Gewoon eens binnenlopen!

Ze betrapt zich er zelf ook op. Ze doet boodschappen omdat het nodig is, maar ze gaat niet winkelen, zo maar, om te kijken wat er te koop is. Het lijkt wel of de mensen vergeten zijn hoe leuk dat is en op wat voor leuke ideeën je zo kunt komen. Ze weet zeker dat shoppende mensen die in de Kunstfactorij komen kijken, op ideeën komen. Nee, er zijn niet alleen dure originele werken van kunstenaars, ze heeft ook kleinere werken. “Soms is het gemakkelijker om 4 werkjes van 25 euro te verkopen dan 1 van 100 euro!” lacht ze. Wie weet komt oma in de Kunstfactorij op het idee om op haar verjaardag met haar kleinkinderen een workshop te doen of een creatief kinderfeestje te organiseren met de kleinsten. Of de ondernemer die een creatieve workshop een leuke vorm vindt van teambuilding! In de Kunstfactorij nu eerst 6 weken lang 4 workshops per week. Dank zij sponsoring door o.a. lokale ondernemers zijn de workshops gratis. Kinderen kunnen zich nu al inschrijven op de website:  www.dekunstfactorij.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden