<p>Clementine Sluijsmans in het kleine tuintje, bij haar huisje, in het grote Ericapark.</p>

Clementine Sluijsmans in het kleine tuintje, bij haar huisje, in het grote Ericapark.

(Foto: Wout Schotsman)

Het Ericapark komt uit de kast

Ze is nog maar een jonkie in het park. Clementine Sluijsmans woont er sinds 2017. Ze werkt nog en moet dus regelmatig nog ‘de maatschappij in’. En ze kan niet stilzitten. Dat zijn aanzienlijke verschillen ten opzichte van de gemiddelde bewoner van het park. Het zal wel komen omdat ze zo lang in Spanje heeft gewoond. Toen ze in het Ericapark kwam wonen, had ze het liefst met haar buren kennis gemaakt door ze uit te nodigen aan een weelderig voorziene eettafel, met een paar glazen goede wijn. Het alternatief was: bij die buren aanbellen en in gesprek gaan als ze mocht binnenkomen.

Door Wout Schotsman

Bennekom - Het werd het alternatief, aanbellen, maar wel goed voorbereid. Ze keek eerst een poosje goed om zich heen. Wat is nu eigenlijk het Ericapark? Hoe is dit bijzondere dorpje in het dorp ontstaan en waarom is het niet veel veranderd sinds de stichting? Dan kom je best veel te weten, maar nog steeds niks van je buren. Tom Poes, bedenk een list!

Kistje

Ze denkt graag buiten de gebruikelijke kaders, out-of-the-box moet je dat tegenwoordig noemen, anders begrijpen de jongelui je niet. Onze grootouders zeiden gewoon: bedenk eens iets nieuws. Waarom zouden buren je binnenlaten als je zomaar aanbelt? Daar moeten ze toch wel een goede reden voor hebben! Clementine bedacht: als we nu eens gezamenlijk een kunstwerk gaan maken over het Ericapark en waarom we hier zo graag wonen. Dat idee liet ze aan alle buren weten en ze bezocht ze met een ‘box’, een soort sigarenkistje van 13 x 18 cm, met het verzoek daarin zichtbaar te maken hoe je het wonen in het Ericapark ervaart. Van het merendeel van de bewoners kreeg ze de kistjes terug met daarin prachtige kunstwerkjes.

‘Out-of-the-box’

Zonde om al die kunstwerkjes in de box te laten zitten. Dus maakte ze een boekje met afbeeldingen van de inhoud van de kistjes, en met geschreven informatie over de bevolking van het Ericapark, niet terug te leiden tot individuele bewoners. Inmiddels is ze bezig een expositie voor te bereiden van al dat materiaal.

Uit de kast

Het is alsof het Ericapark uit de kast komt, alsof we de bewoners nu pas leren kennen. Ze leven in de stilte van het park. Hebben ze nog wel contact met ‘de wereld’? Ja, van deelnemers heeft76% internet en 58% een smartphone! De tentoonstelling vindt plaats op 4 en 5 september, coronaperikelen voorbehouden, steeds van 12 tot 17 uur. Op 4 september is het voor de bewoners; op 5 september is de expositie open voor iedereen, die wel eens wil weten wie de bewoners zijn van dit bijzondere gemeentelijke monument dat het Ericapark heet, de bewoners van die leuke kleine huisjes rond die deftige villa. 

Het boekje ‘Ericapark-OUT-OF-THE-BOX, is te bestellen via clem.sluijsmans@gmail.com. Zij geeft graag ook nadere informatie. Maar het leukst is gewoon om op 5 september de expositie in Villa Erica te bezoeken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden