<p>Meester Roel Kieft op de sprekersplaats van het amfitheater dat achter de school is gebouwd.&nbsp;</p>

Meester Roel Kieft op de sprekersplaats van het amfitheater dat achter de school is gebouwd. 

(Foto: )

De lessen van meester Roel

Hij is van het snelle type. Er kan en mag van alles, als hij de regie maar houdt. Nog maar net zitten we tegenover elkaar of hij geeft me een pagina uit de ‘Loesje’- kalender, met de tekst: de docent van de toekomst geeft les in de kunst van het leven.’ Ik glimlach en hij zegt: “Wat doen we? Stel jij vragen of zal ik maar meteen mijn verhaal vertellen? Ja, ik heb het voorbereid en het gaat hierover.” Hij overhandigt mij de tekst van Loesje. Ik zeg: “Nou begin jij maar met je verhaal en dan heb ik vast nog vragen....

Door Wout Schotsman

“Bennekom. “Om te beginnen”, zegt hij, “onderwijs is een prachtig vak. Dit jaar zit ik 40 jaar in dat vak en ik heb een heleboel voorbij zien komen, maar geen twijfel aan, als ik nu opnieuw de keus zou moeten maken, dan ging ik opnieuw het onderwijs in.” Zo, dat is alvast duidelijk. Ik hoef niet meer te vragen of het onderwijs van tegenwoordig hem nog wel bevalt. Hoewel... dan komt het: “We zijn altijd op zoek naar de beste manier van onderwijzen en dat is prima voor de kwaliteit als de leerkrachten daarin keuzes kunnen maken. Maar de kwaliteit van onderwijs lijdt soms onder de veelheid van vernieuwingen die op ons afkomen. Sommige initiatieven werken niet goed. Het is de kunst als team de juiste afwegingen te maken. Samen moet je kiezen welke invloeden van buitenaf je toelaat. Dat lukt ons op de Wilhelminaschool goed.” Hij is duidelijk een voorstander van ‘onderwijs vernieuwen’ maar de basis moet wel in orde zijn en dat is rekenen en taal.

Complexe samenleving

Zoals we in deze tijd 17 miljoen bondscoaches hebben, hebben we soms ook 17 miljoen onderwijzers en onderwijzeressen. Dat is niet onlogisch, maar onderwijzen is wel een vak. Het is de opdracht de behoefte van elke leerling in beeld te krijgen, maar de dynamiek van de groep is ook belangrijk en die gaat boven het individu. Dat hoort ook bij de sociale ontwikkeling. Dat is kinderen voorbereiden op de complexe samenlevingen de kunst van het leven.

Onderwijzen is niet zo maar een vak. Je moet het doen vanuit een soort roeping en daarbij samen optrekken met de ouders. De leerkracht doet voor en de leerling doet na.” Voor Roel is geld geen reden tot meer waardering voor het vak. De mooiste waardering vindt hij nog altijd de glimlacht van een kind. Die krijg je als er wederzijds vertrouwen is. Er moet altijd gewerkt worden aan vertrouwen tussen leerkrachten en ouders en leerlingen. Dat geldt voor het hele team. Hij gelooft in teams die er samen bezield voor gaan.

De stem van DVO

Ja, hij is op zaterdagavond de stem van DVO. En verder? Wie is Roel Kieft? Geboren in Harderwijk, in een onderwijsgeslacht; heeft les gegeven in Bunschoten-Spakenburg en in Veenendaal. Omdat zijn vrouw (ook onderwijzeres) uit Ede komt, was Bennekom een leuke plaats om te werken. Sinds 1982 in het onderwijs en sinds 2000 in Bennekom. Verhaal uit. Nee, geen vragen meer.... Had ik een gesprek met een docent van de toekomst?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden