<p>Heinrich Witte en zijn wandelgids uit 1907.</p>

Heinrich Witte en zijn wandelgids uit 1907.

Heruitgave wandelgids Witte uit 1907

BENNEKOM - De Historische Vereniging Oud-Bennekom geeft in haar jubileumjaar een replica uit van Heinrich Witte’s Wandelgids voor Bennekom’s omstreken. Om precies te zijn de ‘2e en geheel om- en bijgewerkte druk met vele illustraties en drie kaarten’ uit 1907.

De perfecte kopie van 140 bladzijden in een stevig soft-coverkaft van 11x15cm, kost 10 euro en kan tot 1 augustus bij voorinschrijving worden besteld via penningmeester@oudbennekom.nl. Bestellers in Bennekom krijgen het boekje gratis thuisbezorgd. Daarbuiten bedragen de verzendkosten 3,90 euro. Heinrich Witte (1829-1917) was hortulanus aan de Leidse universiteit en een succesvol publicist. Logerend bij vrienden ontdekte hij eind negentiende eeuw de natuur rond Bennekom. Na zijn pensionering in 1898 kwam hij hier tot aan zijn dood wonen. Na drie artikelen in ‘Eigen Haard’ in 1901 stelde hij, aangemoedigd door VVV-voorzitter A.C. van Daalen, een wandelgids samen die in 1902 verscheen. Deze werd een succes en kreeg een verbeterde tweede druk in 1907.

De gids zette Bennekom destijds op de toeristische kaart, waardoor er vele hotels en pensions ontstonden. Witte beschrijft beeldend hoe de omgeving er ruim 100 jaar geleden uitzag. Sommige van zijn waarnemingen zijn nog hetzelfde, veel is ook veranderd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden