<p>Juf Hennie in haar achtertuin&hellip; alsof ze weer terug is naar haar jeugd in De Kraats.</p>

Juf Hennie in haar achtertuin… alsof ze weer terug is naar haar jeugd in De Kraats.

De lessen van juf Hennie Tollenaar

Enkele afleveringen geleden schreven we over de lessen van juf Marloes, dat ze de dochter is van de bekende juf Hennie van de Julianaschool, nu De Plataan, locatie Halderweg. Maar wie kon bedenken dat ze nog 1 jaar tegelijkertijd aan de CHE gestudeerd hebben? Moeder in het laatste en dochter in het eerste PABO-jaar! Dat wijst op een bijzondere carrièreswitch van moeder Hennie!

Door Wout Schotsman

Bennekom. Moeder Hennie deed nooit niks. Haar zoon en de twee dochters zijn daaraan gewend. Moeder was natuurlijk moeder, maar ook kraamverzorgster en later thuiszorgmedewerkster bij Opella. In de tijd dat haar kinderen op de Julianaschool zaten, zat zij er in de ouderraad of was ze klassemoeder. Ze zegt nu van haar dochter Marloes dat die hetzelfde type leerkracht is als haar moeder: altijd van alles organiseren en regelen. Dat heeft ze van moeder. Vader is bedachtzamer. Die denkt langer na voordat hij iets doet.

De Kraats

Hennie is geboren en getogen in De Kraats. In haar jeugd kwam ze eigenlijk nooit De Kraats uit. Ze had er immers alles. Wonderlijk hoe alles kan lopen. Nu is dochter Marloes juf op de Kraatsschool en zij zelf juf op De Plataan. Nee, ze begaat niet de vergissing toch nog Julianaschool te zeggen. Sterker nog: ze ziet ernaar uit dat de Plataan volgend jaar gevestigd is in één gebouw, waar alles gemixt is: de leerlingen van de beide scholen, maar ook de leerkrachten. Zo is het echt een nieuwe school, ja ook met nieuwe lesmethoden. Ook de 60 leerlingen die nu nog in de locatie Halderweg zitten, werken daar al mee.

Een mooie dag

Ze vindt het belangrijk dat haar leerlingen lekker in hun vel zitten. De dag wordt altijd vrolijk begonnen: “We maken er weer een mooie dag van!”. Aan het eind van de dag wordt gekeken of dat gelukt is. Ja? Hoera! Morgen weer een leuke dag! Juf Hennie werkt 4 dagen in de week. Ze heeft groep 7 en 8. Ze kent ze allemaal en heeft met allemaal de eigen geheimpjes en afspraakjes. Een knipoogje is genoeg om een geheime boodschap over te brengen. De leerlingen hebben ook invloed op de lessen. Zijn ze lekker aan het zingen? Lekker doorgaan. Dat rekenen komt dan later wel weer. Ze zou graag meer leeftijden in het gebouw hebben, maar dat komt volgend jaar wel weer. Dan kan ze leerlingen uit groep 8 laten lezen met groep 3. Zo goed om kinderen aan elkaar te laten leren!

Gemengd

Dat geldt ook voor leerkrachten. Fijn als er jongere en oudere leerkrachten zijn. Nee, ze is niet jaloers op de jonge collega’s. Die moeten met een jong gezin zoveel ballen tegelijk in de lucht houden. Ja, zij heeft alles te danken aan haar gezin. Ook het kunnen werken met minder stress. Haar man is met pensioen. Juf Hennie gaat nog gewoon door. Het leukst zijn immers toch de kinderen! Of de kinderen het ook zo leuk vinden? “Ach, de jeugd begrijpt pas jaren later hoe leuk het was!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden