<p>DVO 1 in 1967 , veld aan de Van Balverenweg.</p>

DVO 1 in 1967 , veld aan de Van Balverenweg.

DVO bestaat 75 jaar en bloeit volop

Komende zondag bestaat DVO 75 jaar. De oprichtingsdatum is 6 juni 1946. In de maanden daarvoor was er al een Bennekomse korfbalvereniging gestart onder de naam ‘Triumph’.

Door Kees Heitink

BENNEKOM - Maar zoals dat dan wel eens gaat: er kwam onenigheid over de koers. Triumph wilde op zondag spelen. Dit leidde tot de oprichting van een nieuwe vereniging. Dat gebeurde in de woonkamer van Flip en Lena Haalboom aan de Groenestraat. Tegenwoordig is het de huiskamer van Ellen Bouter, bekend van Woest & Bijster. Precies op die plek startten ooit een aantal Bennekomse korfbalpioniers hun nieuwe club. DVO werd een christelijke vereniging. Dat betekende spelen op zaterdag en aangesloten zijn bij de christelijke bond. En op zaterdag spelen doen ze nog steeds, net als de voetbalclub trouwens. Over het voorleven dat de vereniging vanuit een christelijke signatuur stamt, is af en toe discussie. Ongemerkt verdwijnt er weleens een ritueel.

Voordat een jaar of 40 geleden het sportpark de Eikelhof kwam, zwierf de club langs allerlei velden. Vaak moesten ze weer weg, omdat er huizen kwamen op het veld. Een voorbeeld daarvan is het stukje land dat nu het Eltersehof heet. Waar nu dat hele plan geschakelde huizen staat, is menig korfbalwedstrijdje verspeeld. Geen kantine. Een zelfgemaakt houten kleedlokaal annex materialenhok van 4 bij 5 meter. Wel groen.

In de jaren ’70 van de vorige eeuw gingen alle weilanden, boerderijen, smalle weggetjes met stekelbaarsjes in de sloten, zoals de Achterstraat, er in één klap aan. De Veenderweg hield opeens op bij de School met de Bijbel en overal kwamen rechte straten en huizen. Einde oude Bennekom en de nauwe verbondenheid met het agrarische. Achteraan, vernoemd naar de ook al gesloopte boerderij De Eikelhof, kwamen sportvelden. En even later eigen clubhuizen voor Bennekom en DVO. Bier drinken hoefde niet langer vanuit een kratje op het veld of thuis of in het schuurtje achter Bellevue.

De vereniging ging een groeifase in. Het clubhuis werd meerdere malen verbouwd. Een eigen korfbalhal was de tweede of derde van die soort in Nederland. Middenstanders werden sponsor. Gezien worden bij DVO op zaterdagavond, tien keer in de winter, is tegenwoordig een Bennekomse hotspot. Het eerste team van DVO speelt vanaf midden jaren ‘90 op het hoogste korfbalniveau dat er is. De dorpsclub werd door alle prestaties, de accommodatie, de goede organisatie en een doorgaans uitnemende sfeer een landelijke korfbalgrootheid. De onderlinge band bleef echter onverminderd sterk. Vriendschappen voor het leven. Door Vriendschap Omhoog. Sinds 1966 kan ik daarover meepraten!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden