<p>Juf Lianne Portier achter haar directeursbureau in basisschool De Plataan</p>

Juf Lianne Portier achter haar directeursbureau in basisschool De Plataan

(Foto: )

De lessen van… juf Lianne

Het is toevallig maar wel grappig: het Bennekoms Nieuwsblad begon de nieuwe artikelenserie ’De lessen van…’ met een gesprek met Geurt Driessen die ooit een aantal jaren directeur van de basisschool Eben Haëzer was, maar het lesgeven en de kinderen miste. Hij staat nu weer het grootste deel van de week voor de klas. Het volgende gesprek is met Lianne Portier, de nieuwe directeur van basisschool De Plataan. Zij heeft zelf aan De Plataan nog nooit echt les gegeven. Hoe kan dat?

Door Wout Schotsman

Bennekom - Lianne had op het Christelijk Lyceum in Apeldoorn een leraar Engels die haar inspireerde om ook docent te worden. Zelf wilde ze leraar tekenen worden of zoiets en koos dus voor de kunstacademie. Dat was een vergissing: veel te veel gericht op kunstenaarschap op de zolderkamer en daarmee te individueel en te weinig mensgericht. Dus stapte ze over naar de Pedagogische Academie. Als juf kwam haar creativiteit van pas. Op de verjaardagen van leerlingen tekende ze op het bord het lievelingsdier van de jarige kinderen.

De lessen van Juf Lianne

Ineens komen de lessen van juf Lianne los!: “Goede leerkrachten maken het verschil! Als directeur beschouw ik het als mijn taak dat onze leerkrachten zich altijd blijven ontwikkelen en hun aanbod blijven afstemmen op de veranderende tijd. Leren houdt nooit op. Dat geldt overigens ook voor mij zelf!. We willen een gemeenschap zijn waar ‘samen leren en samen groeien’ centraal staat.”

Avontuurlijk en uitdagend

Is de naam Portier Frans of Nederlands? Portier is de naam van haar man en komt uit Nederlands Indië waar de achternamen vaak de functie van de persoon aangaven. Haar eigen naam is Medema. Dat is Gronings, maar in vrouwelijke lijn waren haar voorouders Franse Hugenoten en verder terug waarschijnlijk Spaanse schonen, zegt ze, lachend op haar zwarte lokken wijzend. Ze reist graag, maar dan met een tentje. De reis mag avontuurlijk zijn en uitdagend. Dat mag haar werk ook. Na een aantal jaren directeurschap op een kleinere school, koos ze voor de uitdaging van een fusieschool. Twee scholen en twee teamculturen samensmeden tot één school, is sowieso een uitdagende klus. Dan ook nog de nieuwe organisatie onderbrengen in één vernieuwd schoolgebouw… Lianne hoeft zich de komende jaren niet te vervelen. De nieuwe school die ontstaat door de fusie van de basisscholen De Wingerd en de Juliana, heeft wel alvast een nieuwe naam: De Plataan

Toekomst

De werkelijkheid verandert elke dag. Onderwijs moet dus mee veranderen. Lianne wijst op de kerndoelen van onderwijs, die als een wegwijzer in een hoek van haar kamer staan: zelfstandig, initiatiefrijk, respectvol en authentiek, nieuwsgierig en verantwoordelijk. Met die eigenschappen zijn de kinderen behoorlijk klaar om de toekomst na de basisschool in te gaan..

“Reizen mag avontuurlijk en uitdagend .ziin. Mijn werk ook.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden