<p>Een trotse en blije Kees van Wonderen geniet samen met zijn assistent Paul Simonis van de promotie naar de eredivisie.</p>

Een trotse en blije Kees van Wonderen geniet samen met zijn assistent Paul Simonis van de promotie naar de eredivisie.

(Foto: Go Ahead Eagles)

‘Ongelooflijk, dit is een ultieme droom!’

In je eerste seizoen als hoofdcoach in het betaalde voetbal direct promoveren naar het hoogste Nederlandse voetbalpodium. Het komt maar zelden voor, maar het gebeurde Bennekommer Kees van Wonderen (52) wel. Daar zullen maar weinigen echt rekening mee hebben gehouden, ook de succestrainer zelf niet. Maar tegen alle verwachtingen in flikte hij het woensdag met ‘zijn’ Go Ahead Eagles toch. Zelf werd er in Rotterdam met 1-0 van Excelsior gewonnen, terwijl het De Graafschap, nadat het duel vanwege noodweer lang was onderbroken, niet lukte om tegen het bezoekende Helmond Sport te scoren. Het bleef in Doetinchem 0-0, waarna het feest in Rotterdam kon losbarsten.

Door Dick Martens

BENNEKOM – Menigeen zal wat vreemd hebben opgekeken naar een springende en dansende hoofdtrainer van Go Ahead Eagles, nadat duidelijk was geworden dat ‘zijn’ ploeg toch echt de stap naar de eredivisie had gemaakt. Ja, hij was het echt. De anders zo nuchtere Kees van Wonderen danste breed lachend, luid zingend en zijn spelers en medestafleden uitgebreid knuffelend over de vochtige grasmat van het veld van Excelsior. Dat feest zette zich uren later nog eens voort in Deventer, waar fans de spelersbussen met fakkels, vuurwerk en gezang een warm onthaal boden. Wie had dat halverwege het seizoen kunnen vermoeden, toen het jaar 2020 werd afgesloten op een troosteloze 14e plaats. Toch bleef Van Wonderen vasthouden aan zijn filosofie en doelstelling en werd de uitspraak die hij op 7 oktober 2020 in een interview in het Bennekoms Nieuwsblad deed: ‘Wij hebben ons met Go Ahead Eagles ten doel gesteld de play-offs te halen met een speelwijze gebaseerd op passie en strijd’, meer dan bewaarheid.

Kees van Wonderen de held in Deventer na promotie

,,Ik ben weer een beetje bijgekomen”, laat de succescoach, met toch nog wel een wat hese stem, enige dagen later weten. ,,Het was prachtig om mee te maken. Die ontknoping was natuurlijk bizar. We moesten nog bijna een uur wachten, maar zelf heb ik niet gekeken. Dan zie je kans op kans, een bal wel of niet erin. Ik ben in de catacomben gaan staan en met een vriend gepraat. Een paar minuten voor tijd ben ik weer naar buiten gegaan en de slotfase op het grote scherm bekeken. Ik zag nog net die enorme kans die De Graafschap kreeg, mijn hart sloeg toen nog wel even over. Gelukkig ging die er ook niet en volgde na het laatste fluitsignaal die enorme ontlading. Dan zie je wat het allemaal losmaakt bij de spelers en de staf en wat die club voor heel veel mensen betekent. We hebben een moeilijk begin gehad, maar na de winter ging het ongelooflijk draaien. De jongens kregen het geloof, dat ze moeilijk te verslaan waren. Verdedigend stond het als een huis. We kregen steeds meer vertrouwen en dat leidde uiteindelijk tot dit. We hebben nog een paar mooie dagen met elkaar gehad en nu ben ik met de staf alweer bezig met het komende seizoen. De selectie eredivisiewaardig samenstellen om ons nieuwe doel ‘handhaving’ te kunnen gaan realiseren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden