<p>Boertje Bennekom</p>

Boertje Bennekom

(Foto: Gert Budding)

Uit het dorp door het Bennekomse Boertje

Nu huis De Noord aan de Bovenweg plat gaat zijn er Bennekommers die dat jammer vinden. Spijtig toch dat andere Bennekommers op zulke momenten de handen niet ineenslaan en voor een reddingsplan zorgen. Misschien moet je daar makelaar voor zijn, of projectontwikkelaar, of architect. Of je doet samen. Oud- en nieuwbouw kunnen mooie dingen opleveren die het dorp verrijken. Het kan allemaal best. Kijk alleen al in Bennekom naar Klein- Vossenhol, of naar De Berk aan de Heelsumseweg of, misschien ook, straks naar Zuidereng. Een gemiste kans voor ambitieuze Bennekommers die er genoeg zijn, vindt dit boerenmens.

Ik las dat het hele stuk, waar Modehuis Woudstra en voorheen Modehuis Dokter al zoveel jaren in zitten, op een andere eigenaar wacht. Een hele mooie diepe winkel met sprekend grote etalageruiten. Benieuwd wat er gaat gebeuren. Een kleine Albert Heijn is misschien een bietje overdreven, maar er is een mooie ruimte. En dan te bedenken het dat daar 100 jaar geleden gewoon een zijtuin was. Een stukje grond dat bij het huis de Prinsenhof hoorde. Een grote villa midden in dorp, bewoond door de toen vooraanstaande familie Prins. Burgemeesters van Ede, en zelfs van Bennekom alleen. Dat was in de tijd dat de Fransen hier de baas waren en wij, Bennekom, een jaar of vijf even helemaal vrij waren van Ede! Die villa stond zowat midden op de Dorpsstraat. Dat kun je nog zien aan het brede stuk stoep, pal voor DA-drogist Jonker. Tot de rand daarvan stond het huis en strak daarlangs, bijna tegen het huis aan, liep de tramrails. Met halte en wissel midden in dorp. Dat waren nog eens tijden!

De terrassen in dorp mogen weer bescheiden open. We hopen maar dat dit ook een mooie aanleiding is om de planken bij de Chinees, ooit café Dorpszicht, eens een stukje weg te halen. Nu lijkt het er op of daar elk moment de plunderingen kunnen beginnen en er rellen worden verwacht. Het oog van het dorp verdient wil zo’n aanpak niet.

”Mijn oude dorp wordt gij nimmer weer” schreef beroemde Bennekommer Ad van Slooten in mei 1945. Treffende regels.

De tram komt er aan, ik moet gaan stoppen…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden