<p>&ldquo;Wat is de Dorpsstraat ineens gezellig, met el die vlaggen!</p>

“Wat is de Dorpsstraat ineens gezellig, met el die vlaggen!

(Foto: )

Kunstenaars hangen de vlaggen uit

Ooit, nog niet eens zo lang geleden, was het gezellig in de Bennekomse Dorpsstraat op 30 april. Na een lange sombere wintertijd was Koninginnedag de eerste vrolijke dag van het jaar. Veel oranje in de straat en veel rood-wit-blauwe vlaggen. Vlaggen die vrolijk wapperden in een lentezonnetje. Op Koninginnedag was het altijd mooi weer. Het kan dan ook haast niet toevallig zijn dat op 30 april 2021 Bennekomse kunstenaars bezig waren Bennekom vol vlaggen te hangen.

Door Wout Schotsman

Terwijl de kunstenaars bezig zijn, staat een ouder echtpaar bezorgd te kijken. Toch wel eng hoog zo’n ladder… “Gezellig altijd weer in het centrum als er zoveel vlaggen hangen”, zegt ze. Hij knikt instemmend. De kunstenaars, leden van De Kijkdoos, hebben het niet over vlaggen, maar over banieren. Wat is het verschil? Wikipedia legt het uit: banieren zijn vlaggen waar vroeger een (familie-) wapen op stond en tegenwoordig een (reclame-) boodschap. Als deze vlaggen banieren zijn, wat is dan de boodschap?

Jubileum

Een aantal jaren geleden kregen fotograaf Gert Jan Koster en kunstenaar Ellen Bouter het idee om Bennekomse kunstenaars en hun werk zichtbaar te maken op banieren in Bennekom Centrum. Dat idee is later op verschillende manieren uitgewerkt, zoals met afbeeldingen van bekende Bennekommers. 

De vlag uit voor 50 jaar culturele vereniging ‘De Kijkdoos’

Dit jaar bestaat de culturele vereniging De Kijkdoos 50 jaar. Vanaf 2014 organiseerde De Kijkdoos elke 2 jaar ‘De Kijkdoos Open Ateliers’ (KOA) die door Bennekommers en publiek uit de brede omgeving werden bezocht. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan wil De Kijkdoos graag aandacht geven aan de Bennekomse kunstenaars, die in de afgelopen 10 jaar hun atelier openstelden en lid zijn van de culturele vereniging ‘De Kijkdoos’.

Corona dwarsboomt veel, maar steeds weer zijn er creatieve mensen die alternatieven bedenken. Zo ontstond het idee banieren te laten drukken en op te hangen in Bennekom Centrum, om het jubileum van De Kijkdoos te vieren en de KOA- kunstenaars actief te promoten.


Hoe is het mogelijk?

De jubileumactiviteiten zijn financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Cultuurfonds, de Stichting Idee in Uitvoering, de Rabobank en ondersteuning van de Ondernemersvereniging Bennekom, de OVB. Gert Jan Koster en Ellen Bouter hebben hun banierenidee graag aan De Kijkdoos uitgeleend. Het ophangen van de banieren is de op een na laatste en lastigste klus van deze actie. Twee teams KOA-kunstenaars namen die klus voor hun rekening. Je weet nooit of kunstenaars met beide voeten op de grond staan of in hoger sferen vertoeven. Het is eng om te zien: kunstenaars, met een constructie met banieren in de handen, balancerend hoog op een uitschuifladder, die tegen een smalle paal staat. Dat riskante teamwork is geslaagd en zo is Bennekom, op 30 april 2021, weer een gezellig dorp, met vrolijk wapperende banieren!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden