<p>Leden van het Nederlandse zwemteam voor de Invictus Games in training... in het Dorpszwembad van Bennekom!&nbsp;</p>

Leden van het Nederlandse zwemteam voor de Invictus Games in training... in het Dorpszwembad van Bennekom! 

(Foto:Ministerie van Defensie)

Bijzondere zwemmers in De Vrije Slag

Het is de dag dat onze burgemeester, René Verhulst, op zijn facebookpagina schrijft: “Vandaag 17 april is het 76 jaar geleden dat Ede werd bevrijd door het Canadese Calgary Regiment”. De Edese bevrijdingsherdenkingen, kennen een lange traditie van betrokkenheid van veteranen bij die feesten, zowel als bij de herdenking van de ‘gevallenen’. Zo langzamerhand krijgt het woord veteranen een bredere betekenis en worden daartoe ook gerekend ‘onze jongens en meisjes’ die namens ons land deelnamen aan internationale vredesmissies

Door Wout Schotsman

Bennekom. Juist op deze dag kwamen er veteranen naar Bennekom. Niet om te herdenken, maar om te sporten. Om te zwemmen. Het team van veteranen dat Nederland vertegenwoordigt tijdens de zwemwedstrijden van de Invictus Games is in de afgelopen maanden driftig op zoek geweest naar mogelijkheden om te trainen. Gezien de coronaperikelen zijn daar maar weinig mogelijkheden voor. Totdat De Vrije Slag werd ontdekt. In ons dorpszwembad wordt al vanaf 1 februari gedaan aan ‘Winterzwemmen’. Vanaf dat moment is het water van het diepe bad, een 50 meter bad!, verwarmd tot 21 graden en hebben daar al zo’n 20.000 zwemmers gebruik van gemaakt. Voor de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games was het juichen dat er weer getraind kon worden!

Henk van den Oever: “Heel goed om dit te kunnen doen!”

Deze zaterdagavond is het bad gereserveerd voor de speciale bezoekers. Het is een zonnige avond. De wind is wat kil, maar zwemmend merk je daar niks van. Deze training is ook een ontmoeting van kameraden en kameradinnen die elkaar lang niet gezien hebben. Toch wordt er met militaire discipline getraind: “Een baan heen en een baan op de rug terug en dat drie keer. Snelheid is nu niet belangrijk. Let niet op de baan naast je en schaam je niet als het niet meer gaat!” De zwemmers ploegen moedig door het water. Ai, als de spieren lang niet getraind zijn, dan willen die best even pijn doen. Maar wat is het lekker om weer eens te kunnen zwemmen! De fysiotherapeut kijk kritisch toe, maar deze atleten weten ook zelf prima hoever ze kunnen gaan. Dat is niet altijd hoe ver ze willen gaan, maar dat komt wel. De Invictus Games zijn uitgesteld tot in april 2022. Er is dus een mooie tijd om te trainen. Als er voldoende plek is om te trainen tenminste. Ze zijn blij dat De Vrije Slag deze training faciliteert.

Trots

De voorzitter van de Vrije Slag, Henk van den Oever en bedrijfsleider Alex van Hunen kijken trots toe. “Heel goed om dit te kunnen doen!”, zegt Henk. Alex maakt gebruik van de gelegenheid om wat nieuws te spuien: “We gaan met deze openingstijden door totdat de binnenzwembaden weer open gaan. Geen opening op Koningsdag dus.” Daarover later meer. Het zwembadterrein is opvallend ‘verbouwd’ in deze maanden. Andere routes, beter overzicht, mooie beachvolleybalveldjes. Veel Bennekommers zullen popelen om dat te kunnen zien en te ervaren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden