<p>v.l.n.r. Jos van Ginkel, afscheidnemend directeur, Jos van Kroonenburg, voorzitter, Johan van de Pol, waarnemend directeur.</p>

v.l.n.r. Jos van Ginkel, afscheidnemend directeur, Jos van Kroonenburg, voorzitter, Johan van de Pol, waarnemend directeur.

Twee J’s zoeken een derde J?

Jonge pensionado’s zijn de ideale vrijwilligers voor het Bennekomse Kijk- en Luistermuseum. Jong en fit en vooral beschikbaar als er weer bussen vol nieuwsgierige bezoekers voor de deur afgezet worden. Oud en fit is ook goed, maar dan wordt het risico van uitval wel wat groter. Dat is ook het geval met directeur Jos van Ginkel. Zijn gezondheid laat niet toe dat hij zich nog volop inzet voor het museum.

Door Wout Schotsman


Bennekom. Voorzitter Jos van Kroonenburg laat er in ons viergesprek geen twijfel over bestaan. Het Kijk en Luistermuseum is trots op de bijna professionele kwaliteit die het museum biedt. Goed ingewerkte vrijwilligers die echt alles weten van wat het museum te bieden heeft; een voortreffelijk beheer van het gebouw dat voldoet aan alle ‘museale’ eisen die er door verschillende instanties aan gesteld worden en een zeer actuele administratie: de door de accountant goedgekeurde jaarstukken liggen al klaar. Onmiddellijk voegt hij eraan toe dat dat te danken is natuurlijk aan de ongeveer 60 vrijwilligers, onder leiding van de ijverige directeur Jos van Ginkel. En juist hij heeft aangegeven, na wat gezondheidsproblemen, dat hij zich terugtrekt als directeur omdat hij het museum niet het risico wil laten lopen plotseling zonder directeur te zitten.

Interim

Johan van de Pol zit instemmend te knikken totdat de vraag op hem afkomt: “Waarom blijf jij dan niet? Niks voor jou om echt directeur te worden?” Bijna verschrikt schudt hij nee. Dan lacht hij: “Daar schiet het museum niets mee op want dan ontstaat er een nieuwe vacature: die van conservator!” Jos, Jos en Johan… De 3 J’s van het museum. Er zijn nog meer J’s maar er wordt een nieuwe J gezocht voor de directeursfunctie. Nou ja, hij / zij hoeft niet perse Jan of Johanna te heten, Jozina mag ook. Of nog anders… Elke letter kan goed zijn.

Wat voor mens?

Jos van Ginkel zit kritisch te kijken en soms instemmend te knikken als Jos van Kroonenburg vertelt naar wat voor iemand de twee overgebleven J’s op zoek gaan. In ieder geval een mensen-mens. Want het is nog niet zo gemakkelijk een flinke vrijwilligersorganisatie aan te sturen... Het zou fijn zijn als zij of hij iets afweet van de museumwereld en daar goede contacten in kan onderhouden. Er zijn nogal eens collega’s die bij dit goed aangeschreven staande museum komen kijken of ze er wat kunnen leren. Natuurlijk zijn er de bekende bijvoeglijke naamwoorden, ondernemend, besluitvaardig, flexibel… En als de nieuwe directeur even kan regelen dat het museum weer open kan… de vrijwilligers staan te popelen om weer aan de slag te gaan!

Jos doet de jas aan

Tenslotte... Jos van Ginkel doet zijn jas aan en verlaat het pand. Bij de deur kijkt hij nog even om en zwaait: “Sorry jongens, het kan echt niet anders”

Interesse of een goede tip? Mail naar info@kijkenluistermuseum.nl t.a.v. Jos van Kroonenburg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden