<p>Marian fatsoeneert een coronakapel van een half jaar oud in haar gloednieuwe barbershop</p>

Marian fatsoeneert een coronakapel van een half jaar oud in haar gloednieuwe barbershop

(Foto: Wout Schotsman)

Fatsoeneren in de Barbershop

De qua haardracht op Einstein lijkende woesteling werd haastig naar de barbershop geleid. “Neemt u daar maar plaats, meneer.” Bij het woord meneer hoorde ik een lichte twijfel. Er was even gefluister tussen eigenaresse Marian en een van haar personeelsleden. Meteen een klaterende lach: “Die meneer komt mij interviewen voor het Bennekoms Nieuwsblad!” Toen ze naar haar gast keek, greep ze meteen naar een grote schaar….

Door Wout Schotsman

Bennekom - Het interview begint met een directe vraag: “Wie haalt het nu in vredesnaam in zijn hoofd om 100 meter te verhuizen?” Marian reageert even direct: “120 meter, volgens Google.” Daarna hoef ik niks meer te vragen. Terwijl mijn een half jaar oude ruige coronakapsel wordt gesnoeid, vertelt ze haar verhaal.

De kapsalon met het trapje buiten

Marian is de eigenaresse van kapsalon Marage, tot voor kort gevestigd aan de Prins Bernhardlaan. Nee, niet in dat witte huisje met dat trapje aan de Schoolstraat. Dat wil zeggen wel dat witte huisje dat lang geleden een kerkje was, maar het staat niet aan de Schoolstraat maar is het eerste huis van de Prins Bernhardlaan. Nu heeft ze haar kapsalon 120 meter verderop, richting Bennekom Centrum. Nee, niet aan de Strooijweg. Jawel de deur zit aan de kant van de Strooijweg, maar het adres is Edeseweg. “Bent u er nog?” Dat leuke huisje met dat trapje is bijna 40 jaar kapsalon geweest. In 2010 heeft Marian de kapsalon overgenomen van Henriëtte. Per 31 maart is ze verhuisd naar het pand van de juwelierszaak van Anneke en het kantoor van Bax en Van Beek.

MARian, AGeüs en Esmee doen samen Kapsalon MARAGE

Marian is in 2005 begonnen als thuiskapster. Dat ging goed. Te goed om het op die manier te blijven doen. Nu 11 jaar geleden kocht ze de kapsalon met het trapje. Met enige angst in het hart. Zouden klanten van een thuiskapster wel naar een echte kapsalon willen? Ja dus. En er kwamen er steeds meer. Henriëtte werd haar eerste medewerkster. Die is al 11 jaar bij haar. Al vlot daarna kwam Denise. Zij is er nu ook al weer 10 jaar bij. Daarna begon de uitbreiding steeds tijdelijk, maar ze bleven allemaal: Samira nu 8 jaar en Verona 6 jaar en Kimberley 3 jaar. En sinds kort is er nu ook een man: Terence. Nee, niet alleen voor de barbershop, maar ook allround kapper, voor dames, heren en kinderen. “’t Is allemaal de schuld van de klanten!”, lacht ze. Er komen er steeds meer en dan moet ze weer uitbreiden!

Kapsalon Marage, ingang Strooijweg

Marian leidt me rond door haar comfortabel ruime ruimte. Ze had 55 m2, waar ze met haar kapsters kont aan kont werkte. Nu is er veel ruimte tussen de 6 damesstoelen. De dames kijken verrast: is dat de zwerver die straks binnen kwam? De kassa voorbij en je komt in de barbershop met 2 stoelen. Waarom barbershop en niet herenkapsalon.? Omdat de heren hier ook geschoren kunnen worden en de baard werken ze ook met plezier netjes bij. Aan de andere kant van de dameskapsalon is een vrolijke hoek met Disneyfiguren aan de wand. Als de kinderen een beetje luidruchtig zijn, zitten ze toch om de hoek..

Wat betekent Marage?

Marian legt dat graag uit: Mar is van haarzelf, de Mar van Marian. En ag zijn de letters van haar man. Ageüs. De e tenslotte is van Esmee, hun dochter. De kapsalon doen ze met hun drieën, zegt ze. De hoeveelheid letters geeft aan hoeveel ze werken in de salon. “Ja, ik het meest,” zegt ze . Ze lacht: “Ik ben echt een bofkont. Mijn man zorgt voor het thuisfront!” Ze was wel heel vaak niet thuis. En dat zal wel niet gauw veranderen. Want verhuisd of niet…. De salon zit vol.

De eerste indruk

Het is druk als je bij Marage binnenkomt. Overal zitten dames en staan kapsters. Op zoek naar een kapstok? Die ben je al voorbij als je net binnenkomt. Een vriendelijke gastvrouw wijst me even de weg terug om mijn jas op te hangen en voert me dan beslist af naar de barbershop: linksaf, de balie voorbij en één treetdje naar beneden. Tja, ik ben een man tenslotte. Als ik even geduld zit te hebben, valt me op dat alles strak, schoon en glanzend is. De kleuren, olijfgroen met zwart, wit en metaal zijn rustgevend. In de mannenafdeling dezelfde stijl maar ook het gebruik van hout, wat een wat ruiger indruk geeft. Ik laat me wat achterover zakken en droom een beetje weg. Voor het eerst van mijn leven me laten scheren? Zachte dameshanden? Volgende keer misschien. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden