<p>Jan Veldhuizen, een voorbeeld van de eigen kweek van OBK, is nu de vrolijke voorzitter.</p>

Jan Veldhuizen, een voorbeeld van de eigen kweek van OBK, is nu de vrolijke voorzitter.

OBK op zoek naar wat wel kan

Tot een goed jaar geleden waren we als Bennekommers gewend om OBK overal tegen te komen als er iets bijzonders gaande is in ons dorp. Als vanzelfsprekend zijn er optredens tijdens Koningsdag, tijdens Vlegeldag, tijdens de Dickens Fair en als begeleiding van de Kinderdorpoptocht. Dit jaar? “Natuurlijk laten we op Koningsdag het Wilhelmus horen!”, zegt Jan Veldhuizen enthousiast.

Door Wout Schotsman

“We laten ons horen op Koningsdag!”

\Bennekom - Voor een dorpsvereniging heeft de muziekvereniging OBK een riant Muziekcentrum. Het gebouw ligt wat verborgen achter de grote hal van DVO, op de hoek van de Kierkamperweg en de Dr. Willem Dreeslaan, precies op de plek waar de Dreeslaan plotseling Mansholtlaan gaat heten. Als je vanuit het dorp komt, ga je de DVO-hal voorbij en dan meteen rechts een soort parallelweggetje op en dan is daar de verrassing: een ruim parkeerterrein en dat riante Muziekcentrum. Een grote concertzaal, met een tribune voor een 100 personen en een flink aantal oefenlokalen waar muziekdocenten hun lessen kunnen geven. En nee, dat gebouw staat niet leeg in coronatijd!

Wat kan er wel?

De jeugd tot en met 17 jaar mag wel binnen spelen, in de grote zaal, keurig met anderhalve meter tussenruimte. De zaal is groot genoeg voor de 3 jeugdgroepen: voor de jeugd slagwerkgroep, voor Tutti4all, de opleiding voor de jeugd met 2 tot 5 jaar ervaring en voor Da Capo, de opleiding voor de ‘beginners’’. Met deze groepen wordt nu het Wilhelmus geoefend, om klaar te zijn voor Koningsdag. Het spelen van het Wilhelmus wordt opgenomen en voor Koningsdag zo breed mogelijk verspreid via de sociale media. Dan is het voor Bennekom toch een beetje Koningsdag als thuis het Wilhelmus klinkt!. Een muziekvereniging wil uiteraard muziek maken en muziek laten horen. Muziek maken dat kan in de grote zaal en zo kun je via livestream concerten laten horen. Trots zegt Jan Veldhuizen dat er dan toch al gauw een 150-tal personen inlogt.

Er is veel mogelijk

Er gaat van alles gewoon door, maar anders. Veel lessen worden door de docenten digitaal gegeven. Dat vindt Jan Veldhuizen belangrijk “om de club bij elkaar te houden’. “De wereld staat niet stil, dus we moeten meebewegen!”, zegt hij. Dus zijn er op dinsdagavond altijd online-activiteiten. Soms zijn er ‘gast-dirigenten’ die bijzondere verhalen vertellen. De eigen dirigent vertelt bijvoorbeeld over de componist van de stukken die thuis ingestudeerd worden. Jan weet dat er muziekverenigingen zijn die nu al een jaar pauze hebben. Dat is bij OBK niet het geval. De lessen gaan door en dat is essentieel, want de leden zijn voor ongeveer 50% beneden de 18.

Samenwerking

Hij is blij met de samenwerking met de muziekdocenten van het Muziekplein. Zij kinnen de oefenruimtes gebruiken voor hun lessen. Daarmee is het OBK - gebouw een echt Muziekcentrum geworden waar Bennekom trots op mag zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden