<p>De vier Bennekommers die een hoofdrol spelen bij GemeenteBelangen, v.l.n.r. Henk Righolt, Koos van Boven, GertJan Koster en Jet Verhoeff</p>

De vier Bennekommers die een hoofdrol spelen bij GemeenteBelangen, v.l.n.r. Henk Righolt, Koos van Boven, GertJan Koster en Jet Verhoeff

55 jaar GemeenteBelangen Ede

Wat voor weer zou het geweest zijn op 13 april 1966? Het waren de tijden van verandering. De tijden van ‘Baas in eigen Buik!’, van de Provobeweging en Nieuw Links. Als je tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog geboren was, werd je net volwassen. Dat was toen nog bij 21. Wellicht mocht je in 1966 voor het eerst meedoen aan Gemeenteraadsverkiezingen. Je wilde alles anders dan je ouders en heel veel ouderen hadden net gewerkt aan de wederopbouw en die wilden veelal ook wat anders. Landelijk werd D66 het symbool van anders en gemeentelijk ontstonden er tientallen partijen Gemeente Belangen. Ede deed vrolijk mee en hier ontstond Gemeente Belangen Ede.

Door Wout Schotsman

Gemeente-Belangen voor alles wat Ede leuker maakt!

Bennekom - Het is nu 55 jaar later. We komen bij elkaar in het Bart van Elst plantsoen en de lente is uitbundig aanwezig. Wellicht is deze vroege lente te danken – anderen zullen zeggen te wijten – aan 55 jaar klimaatverandering. Het is nog maar 1 april en juist vandaag staan de kranten al weer vol over de droogte en de dreiging van tekort aan drinkwater. In ieder geval het klimaat is een beetje veranderd in die 55 jaar.

Wat is het verschil?

Wat staat er op de website van Gemeente Belangen Ede? Het eerste wat opvalt is: WIJ STAAN VOOR ALLES MITS EDE ERBIJ GEBAAT IS. En dan in kleine letters: ‘GemeenteBelangen Ede gebruikt graag nuchter verstand bij actuele maatschappelijke zaken.’ Dat is nog niet echt onderscheidend ten opzichte van de ‘gewone’ politieke partijen, maar let op, daar komt het: “Wij zijn géén afdeling van een landelijke partij. Wij werken zonder dogma’s en partijlijnen. Ede en de buitendorpen zijn té belangrijk om aan de landelijke partijen over te laten.”

Wie was wie?

In 55 jaar tekenen zich in een politieke partij veelal generaties af. Dat is bij GemeenteBelangen ook zo. De eerste, was die van Jan Klok. Jan Klok was een schaatsfanaat die in Ede graag een ijsstadion wilde. Dat lukte niet, maar hij werd wel directeur van het Sportcentrum De Uithof in Den Haag dat onder meer een aantal overdekte kunstijsbanen heeft. De 2e generatie was die van Ton van Deursen, de welzijnsofficier van het garnizoen Ede, die er fanatiek aan gewerkt heeft om de bevolking van Ede te betrekken bij het leger en omgekeerd. Hij was een tijd lang fractievoorzitter van GemeenteBelangen in de raad van Ede.

Dan komen we bij de generaties die vrijwel alle Bennekommers zullen herkennen. De generatie van Koos van Boven, ooit voorzitter van de VV Bennekom. Hij was 4 periodes van 4 jaar fractievoorzitter en heeft toen het stokje overgedragen aan de 4e generatie: die van ‘timmerman’ Peter de Pater. In de periode van Koos van Boven waren Horeca-ondernemers ontevreden over het contact met de gemeente, zo ontevreden dat ze een eigen partij wilden oprichten. Na een prettig contact met Koos van Boven gingen ze naar GemeenteBelangen. In die periode kreeg GemeenteBelangen bij velen het imago van Horecapartij. De werkelijkheid is breder. Volgens de website zet de partij zich in voor het Midden en Klein Bedrijf, Evenementen, Identiteit van de gemeente Ede en Sport. Kortom, zo vat men het zelf samen: voor alles wat Ede leuker maakt.

Bennekommers in de hoofdrol

Koos van Boven is 16 jaar lang het gezicht van GemeenteBelangen geweest. In die periode traden nog 3 Bennekommers aan, die zeer zichtbaar zijn. Jet Verhoeff is nu met haar 4e periode bezig, 15 jaar raadslid en ze tekent voor een 5e periode! Zij behoort tot de zeer benaderbare raadsleden, Ze wordt vaak benaderd en gaat er dan op af. Nog bekender dan Koos van Boven wellicht is GertJan Koster. GertJan was fotograaf en langdurig zeer actief bestuurslid van de OVB, de Ondernemers Vereniging Bennekom. Door zijn werk als fotograaf heeft hij de hele gemeente leren kennen en daar een fors netwerk aan overgehouden. Als er in Bennekom iets georganiseerd werd, was GertJan daar wel heel vaak op een of andere manier bij betrokken. De contacten met de Horecawereld zijn nog steeds innig. Vandaar dat Henk Righolt, horecaman in hart en nieren, op de kandidatenlijst en in de raad kwam. Bennekom is dus via GemeenteBelangen goed vertegenwoordigd in de Raad.

De Daden

Koos van Boven relativeert meteen een beetje met de opmerking dat je zelfs als grote fractie nooit alleen ‘de baas’ bent, maar als fractie kun je actief zijn, initiatieven nemen, je ergens voor inspannen, desnoods jarenlang… Hij vindt dat GemeenteBelangen best trots mag zijn op veel dingen. Zelf is hij er trots op eraan bijgedragen te hebben dat GemeenteBelangen zo serieus genomen werd dat een wethouder geleverd mocht worden. De eerste was Piet van der Klok en later was GemeenteBelangen zelfs bereid een wethouder te leveren voor het moeilijke dossier ‘Sociaal Domein’. Gerrie Ligtelijn heeft als wethouder op dat gebied goed werk geleverd. En nu is er dan Peter de Pater, volgens Henk Righolt een ‘timmerman met een rappe mond’, die nu ook al weer een paar jaar opvallend bezig is als wethouder. Onlangs was hij nog een van de eersten die bij De Vrije Slag kwamen ‘Winterzwemmen’!

Zo hebben ze allemaal hun onderwerpen waar ze zich voor ingespannen hebben. GertJan kreeg veel bekendheid door zijn voorstel het huisje tegenover Kasteel Hoekelum te verplaatsen, zodat de Parklaan met minder schade aangelegd zou kunnen worden, Zelf noemt hij zijn bemoeienis tegen wel erg hoge tarieven voor begraven en voor het anders omspringen met grafrechten. (meer graven behouden om historie te bewaren.) Jet Verhoef staat erom bekend dat als de gemeente ergens plannen heeft, ze altijd ter plekke gaat kijken, wat soms een andere visie oplevert dan alleen maar tekenen op een landkaart. Henk Righolt noemt zijn inspanningen voor parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen op het Kuiperplein en voor het tot stand brengen van het ‘geboortebos’: burgers schenken de gemeente een boom bij het feestje van een geboorte.

Kortom: GemeenteBelangen viert op 13 april het 55 jarig bestaan maar is als groepering nog springlevend in de tijd dat mensen individueler worden en dat het erop lijkt dat er ooit wel eens 150 partijen in de Tweede Kamer kunnen zitten. De jubilarissen zijn er trots op te behoren tot een stevige en groeiende groepering. Ze hopen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen hun aantal zetels weer uit te breiden. En Bennekom weer goed vertegenwoordigd!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden