<p>Op de Nationale Opschoondag heeft de Bennekomse Zwerfafvalbrigade zich verzameld op het Van Slootenplein, voordat weer een rondje Bennekom wordt gedaan.</p>

Op de Nationale Opschoondag heeft de Bennekomse Zwerfafvalbrigade zich verzameld op het Van Slootenplein, voordat weer een rondje Bennekom wordt gedaan.

(Foto: )

Maak ons werkeloos a.u.b.!

We zijn eraan gewend dat organisaties die zichzelf presenteren graag grafieken tonen met naar rechts schuin omhoog lopende lijnen. Dan is het goed. Dan is er groei! De Zwerfafvalbrigade Bennekom Dorp ziet dat anders. Vol trots wordt aangegeven: 2019 10 zakken per maand en 2020 5,5 zakken per maand. De positieve boodschap is: “Sinds wij hier aan het werk zijn, is het dorp schoner!” Dat is geen schouderklopje voor de brigade, maar voor het publiek dat minder weggooit. “Maak ons maar werkeloos!”, zegt Erik Basset uitdagend.

Door Wout Schotsman

Bennekom - Enthousiast wordt verteld over de reacties die men krijgt: “Wat goed dat jullie dit doen!” Relativerend wordt er dan bij gezegd: “Dat zijn waarschijnlijk mensen die zelf niet zomaar afval op de straat gooien. En dat er minder afval ligt, komt natuurlijk ook door de coronacrisis. Als je niet op straat bent, kun je daar ook geen afval laten slingeren. Daar staat weer tegenover dat er wel heel veel mondkapjes op straat liggen…..

“Duurzaam”

De Nationale Opschoondag valt op de eerste dag van de lente. Dat is vast bedacht door senioren die zich van vroeger nog de Grote Voorjaarsschoonmaak herinneren. Ter gelegenheid van de Nationale Opschoondag heeft de Zwerfafvalbrigade van het Van Slootenplein een informatiepunt gemaakt. Zo wordt verteld hoe duurzaam afval is. Duurzaam in de betekenis van hoe lang het duurt voordat het opgenomen is in het milieu. De frisdrank- en bierblikjes doen er 50 jaar over om te verteren. Daar is de aandacht dan ook heel erg opgericht. Wat we zelf zien is dat kauwgom jarenlang op straat blijft plakken, 20 jaar maar liefst. En dat haal je niet zo maar van de straat…

“Twee soorten Stoer”

De Bennekomse Zwerfafvalbrigade juicht het toe als de vrijwilligers – dat zijn er 25 – kinderen meebrengen. “Zo merkwaardig!”, zegt Erik Basset, “tijdens de basisschoolleeftijd vinden ze het stoer om mee te doen, met hesje aan en met grijpstok, zodra het pubers zijn, is het kennelijk stoer om de Red Bull – blikjes van je af te gooien. Red Bull is verreweg het meest populair. Zouden die middelbare scholieren denken dat ze anders niet genoeg energie hebben? Of willen ze vleugels?

Statiegeld

De hoop is dat het enorm scheelt in de hoeveelheid afval als er straks statiegeld zit op blikjes en kleine PET-flesjes. Misschien wordt het wel stoer voor basisschoolleerlingen om de blikjes te verzamelen die door hun puber- broertjes en -zusjes worden weggegooid en die in te leveren bij de supermarkt. Extra zakgeld! Erik Basset is zeer tevreden over de samenwerking met de lokale overheid. Niet alleen krijgt de brigade wat subsidie, de gemeente voert het afval af en verstrekt hulpmiddelen als hesjes en grijpstokken. Maar iets vaker de vuilnisbakken in het dorp legen zou ook mooi zijn!

Informatie? Vrijwilliger worden? Even bellen met Erik Basset: 06 1340 4271.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden