<p>Boertje Bennekom</p>

Boertje Bennekom

(Foto: Gert Budding)

Uit het dorp; Column door het boertje

Achter in dorp is het ineens mode geworden om midden op de etalegeruiten van lege winkels grote huur-aanplakbiljetten te hangen. Aantrekkelijk kun je het niet noemen. Of het helpt, en dus positieve reclame maakt? Ik vind van niet. Bescheidenheid en juist extra moeite doen om het dorp hier aantrekkelijk te presenteren, ook richting nieuwe ondernemers en ideeën, zou de geachte bedrijfsmakelaardij, die nu zo makkelijk z’n rollen plakband leegtrekt, meer sieren.
Wel verhuurd, maar zonder uitzicht of uithangbord over wat er komt, zijn bij China’s Garden alle ruiten dichtgespijkerd. Ook al geen plaatje voor het dorp, waarin zoveel ondernemers gedwongen zijn hun zaak gesloten te houden door de omstandigheden van de tijd.        

Ineens stond het land van Peelen in de volle belangstelling. Toen ik er van hoorde dacht ik eerst dat om een bouwplan ging. Wat dat betreft is in Ede de natuur overal in gevaar? Als je met hulp van het kazerneterrein de boel tot ongeveer de rand van de Ginkelse hei kunt volbouwen, waarom zou dat dan op de Dikkenberg niet kunnen? Net als het Horapark, dat door de bouwwethouder van Ede plotseling tot intensief woongebied is bestempeld. Want er zijn kantoren over en dan moet er iets. Over tien jaar is Hoekelum een binnenveld.

Het land van Peelen is één van de mooiste plekken die we rond het dorp nog hebben. Sinds ik weet werd het voornamelijk gebruikt om er gewassen op te verbouwen. Vroeger kon je er beneden aan de rand in het bos zitten en reeën kijken. Later, toen er in de boerenschuur steeds meer vee kwam, werd er vaker gemest. Er stond vaker metershoge maïs en steeds minder graan langs de Dikkenbergweg. Aan het begin van de Langesteeg, rechts begint de Viermogen, staat het boerenkunstwerk de Voerman. Het toont de arbeid die een boerenmens verricht. Kijk je er doorheen dan zie een uitnodigend stukje Kraats. Enkele jaren geleden werd het een keer gesloopt en vernield, maar gelukkig bleek herstel mogelijk. Tegenwoordig heeft de Gemeente Ede er een enorm scheef frame bijgezet, waarin ze grote spandoeken hangen. Kunstwerk verrommeld en uitzicht weg. Zonde. Optillen maar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden