<p>Het Vrijheidsbeeld in New York, al bijna anderhalve eeuw wereldwijd het symbool van vrijheid en een nieuwe wereld.</p>

Het Vrijheidsbeeld in New York, al bijna anderhalve eeuw wereldwijd het symbool van vrijheid en een nieuwe wereld.

(Foto:)

Na 75 jaar Vrijheid

In 2025 moeten we maar eens aan pubers, die op de middelbare school zitten, vragen of ze ooit onvrijheid hebben meegemaakt. Dik kans dat ze dan zeggen: “Ja zeker, in 2020 en 2021, want toen mochten we niet naar school en niet naar opa en oma.” In Bennekom zijn er dan wellicht leerlingen die zich herinneren dat ze in groep 8 een gedicht moesten maken, over 4 mei. Dat had ook iets met vrijheid te maken.

Door Wout Schotsman


Bennekom. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft geadviseerd ook in 2021 geen massale herdenkingen en uitgebreide feestelijkheden te organiseren. Het is nog onduidelijk of die door kunnen gaan. Voor Bennekom betekent dat: géén concert in de Oude Kerk en geen herdenkingsbijeenkomst in het Bart van Elstplantsoen. Het Bestuur van de Stichting Bart van Elst zal mogelijk net als vorig jaar ’s ochtends een krans leggen en roept de bevolking van Bennekom op om in de loop van de dag bloemen te leggen. En natuurlijk is er weer de jaarlijkse gedichtenwedstrijd en zal er een gedicht op doek staan bij het monument.

Na 75 jaar Vrijheid.

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité een motto. Dat motto bevat doorgaans het woord ‘Vrijheid’. Een intensief gebruikt motto was ‘Vrijheid geef je door’. Het motto voor 2021 is: ‘Na 75 jaar Vrijheid’. Dat is ook het thema dat wordt voorgelegd aan de leerlingen van groep 8 van de Bennekomse scholen, aan wie gevraagd wordt om daarover een gedicht te schrijven, om aan iedereen te laten lezen op het Bart van Elst Plantsoen.

Twee letters…

Een wereld van verschil, Na 75 jaar Vrijheid gaat ineens over NU, niet alleen maar over de mensen die streden voor vrijheid en daarbij het leven verloren. Dit gaat ook niet alleen over het feit dat we in Nederland sinds 1945 geen oorlog in ons land hebben gekend. Dit roept plotseling de vraag op: 75 jaar Vrijheid en wat nu? Hoe ziet de wereld er vandaag uit en wat verwachten we van morgen?

NU

Velen riepen dit jaar dat Nederland een dictatuur is geworden, dat alles ons is afgepakt, dat we niets meer mogen en dat we onze vrijheid kwijt zijn. Dat mogen we trouwens nu allemaal hardop zeggen. Dat was 75 jaar geleden anders… Vandaag de dag, nu, zijn er nauwelijks meer mensen in leven die zelf onze vrijheid bevochten hebben. Onvrijheid kennen we alleen van verhalen die meestal verteld worden door mensen die het ook zelf niet hebben meegemaakt. Onze jeugd kent het van de lessen. Wat zou die vinden van het NU, na 75 jaar Vrijheid? Wat vertellen wij zelf over de periode NA 75 jaar Vrijheid? Zijn wij optimistische Europeanen, die een toekomst zien zonder oorlog, dank zij onze Europese samenwerking? Hoe hebben wij onze jeugd opgevoed? Sociaal? Respectvol ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de meningen van anderen? Wie weet wat de gedichten van leerlingen van groep 8 ons straks leren!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden