<p>Stel dat vluchtelingen uit Kamp Moria zouden neerstrijken in het Bart van Elstplantsoen. Wat zouden wij doen?</p>

Stel dat vluchtelingen uit Kamp Moria zouden neerstrijken in het Bart van Elstplantsoen. Wat zouden wij doen?

Lopend vuur door Bennekom

Het is niet zo bedoeld en het kan en het mag niet anders, maar er zit een wrange symboliek in. Op 9 maart wordt er ook in Bennekom actie gevoerd om kiezers aan te sporen om op partijen te stemmen die een humaan vluchtelingenbeleid voorstaan. De raad die demonstranten krijgen is: “Houd afstand en zet kapje op”. Dat is verdikke precies wat de Nederlandse regering doet in het vluchtelingenbeleid: welwillend zijn en afstand houden; kapje op en niet veel zien; vooral zichzelf beschermen en risico’s mijden….

Door Wout Schotsman

Bennekom - Van 1 tot 17 maart gaat er een lopend vuurtje door Nederland. Overal vinden wakes en tochten plaats voor een humaan migratiebeleid. De verwoestende brand in kamp Moria, kinderen die opgroeien in blubber, zinkende boten, verdrinkende mensen… het is allemaal onvoldoende om de Nederlandse regering in beweging te krijgen. Zelfs voor 500 kinderen blijven de Nederlandse grenzen dicht, zoals Europa, ondanks de ellende , de grenzen dicht houdt. Op 9 maart komt het lopende vuurtje vanuit Nijmegen aan in Bennekom, waar om 16.00 uur een wake plaatsvindt. Op 10 maart gaat de tocht verder, richting Amersfoort.

Waarom?

Nicole Bischoff is samen met Ellen van der Stelt de coördinator van de wake in Bennekom. Zij vertelt waarom ze meedoet: “De situatie van de mensen die op de vlucht zijn en in Griekenland niet verder kunnen en in vele andere vluchtelingenkampen, is voor mij onacceptabel. Ik schaam me voor Nederland en voor ons kabinet. (...) Ik hoop zeer dat het nieuwe kabinet een humaan vluchtelingenbeleid hoog op de agenda gaat zetten. Daarom doe ik mee met Lopend Vuur.

Stel dat…

Stel dat bovenstaande foto was genomen in het Bart van Elstplantsoen. Stel dat een lange stoet van vluchtelingen uitgeput neerstreek bij het verzetsmonument en daar met stokken en stukken zeildoek enige beschutting maakte tegen regen en wind. Hoe snel zou de burgemeester er bouwhekken omheen zetten om te voorkomen dat de vluchtelingen verder de gemeente in zouden trekken? En hoe snel zouden er Bennekomse burgers zijn die tenten en dekens zouden brengen? En eten en drinken en dat door de bouwhekken heen aanreiken.? Zien brengt draagvlak. Een helpende hand bieden is internationaal te begrijpen. Daar heb je geen tolk voor nodig.

Zien

Als je de ellende niet wilt zien, dan is er ook niet de wil om te helpen. Het Lopend Vuur laat zien dat er ellende is en dat we de keus hebben om op partijen te stemmen die wel een humaan vluchtelingenbeleid voorstaan. Meedoen is heel eenvoudig. Zet op 9 maart een kaars in een oude schoen in uw venster, maak er een foto van en mail die aan lopendvuurbennekom@gmail.com. De foto’s worden verzameld en op 16 maart in Den Haag afgeleverd. Meedoen aan de wake? Mail naar nicolebischoff60@gmail.com of bel naar 0318 - 417377 of naar 06 2488 8105.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden