De Vrije Slag: Dorpszwembad?


<p>Een zaterdagochtend met sneeuw op komst: vrijwilligers desondanks met hogedrukspuit aan de slag, om het wedstrijdbad schoon te maken.</p>

Een zaterdagochtend met sneeuw op komst: vrijwilligers desondanks met hogedrukspuit aan de slag, om het wedstrijdbad schoon te maken.

De Vrije Slag: Dorpszwembad?

Er gaat vrijwel geen dag voorbij of we horen of zien het motto: “Alleen samen krijgen we corona onder controle”. Dezer dagen beseffen we extra dat solidariteit en samenwerking machtige middelen zijn om iets voor elkaar te krijgen. Dat besef bestaat al lang. De talloze coöperaties die Nederland ooit had, zijn daar een voorbeeld van. Nu, terwijl allerlei bedrijven en organisaties in problemen komen, wordt dat besef gereanimeerd. Iets meer dan 50 jaar geleden werd Zwembad De Vrije Slag opgericht. Het dorp was trots. ‘Ons dorp heeft een eigen zwembad!’ Een halve eeuw later is dat eigenaarsgevoel een beetje verdwenen. Behalve dan bij de vrijwilligers die het bestuur vormen. Die zien zich genoodzaakt een beroep te doen op dat eigenaarsgevoel.

Door Wout Schotsman

Bennekom - In 2020 leed De Vrije Slag een aanzienlijk verlies: beperkt open en hogere kosten, wegens de maatregelen om open te mogen zijn. Tegen verlies lijden is geen enkele organisatie langdurig bestand. Er moeten dus maatregelen genomen worden. Het bestuur heeft de eerste plannen uitgewerkt om het zwembad toekomst te geven. Uiteraard wordt gekeken naar verhoging van de inkomsten. Verhoging van de tarieven is een pijnlijke maatregel, zeker als daardoor bezoekers weg moeten blijven omdat het te duur wordt. Conclusie: Alleen samen kunnen we het zwembad behouden. Ooit was de lokale binding groot. Als de inwoners van Bennekom zich weer eigenaar zouden voelen, dan redden we het wel: een flink bestand aan donateurs, gulle ondersteuning van sponsoren en actieve inzet van vrijwilligers, kunnen al een groot deel van de oplossing zijn.

Moderniseren

Het bestuur heeft een plan gemaakt om de veiligheid te verbeteren. Er komt 24/7 cameratoezicht op het hele terrein. Het recreatiebad en het kleuterbad worden gekoppeld, zodat ouders met kinderen van verschillende leeftijden die toch goed in de gaten kunnen houden. Bezoekers zonder zwemdiploma moeten niet zomaar ‘per ongeluk’ in het diepe bad kunnen stappen. Daarom worden de toegangsroutes tot het diepe bad beperkt. In coronatijd heeft het zwembad een registratielicht. Het kassasysteem wordt aangepast, om een snelle doorloop te krijgen en tegelijkertijd geregistreerd wordt wie er in het bad aanwezig zijn. Voortaan kunnen toegangskaartjes digitaal besteld worden. Bovendien kan voortaan met de toegangskaartjes ook digitaal bij de ‘Horeca’ betaald worden. Geen contant geld meer overhandigen in coronatijd. Bijna als vanzelfsprekend wordt ook (weer verder) gewerkt aan energiebesparing. Moderniseren en tevens kosten besparen dus!

Zo hoopt het bestuur voor elkaar te krijgen dat het zwembad er een flink aantal jaren zowel technisch als financieel tegen kan. Wie als vrijwilliger, donateur of sponsor ons Dorpszwembad wil ondersteunen, kan contact opnemen met info@zwembaddevrijeslag.nl. t.a.v. Alex van Hunen (Bedrijfsleider).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden