De diagnose van… Jan Meijer


<p>Dokter Meijer had ooit zijn praktijk bij zijn woonhuis aan de Margrietlaan. Nu werkt hij al 10 jaar samen met collega&rsquo;s in het Zorgpunt..</p>

Dokter Meijer had ooit zijn praktijk bij zijn woonhuis aan de Margrietlaan. Nu werkt hij al 10 jaar samen met collega’s in het Zorgpunt..

De diagnose van… Jan Meijer

Jan Meijer heeft zijn roots in Amsterdam maar heeft zijn jonge jaren grotendeels doorgebracht in Apeldoorn. Daar raakte hij zeer gesteld op de Veluwe. Op de middelbare school in Hoorn ontmoette hij zijn vrouw. Hij studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Toen zich de kans voordeed zich in Bennekom te vestigen, aarzelde hij geen moment. Grinnikend zegt hij: “Het enige goede dat ik uit de Randstad heb meegebracht, is mijn vrouw.”

Door Wout Schotsman

Bennekom - Het duurde overigens nog wel even voordat hij weer terug was op de Veluwe. Na zijn dienstplicht bleef hij bij Defensie, waar hij bijtekende voor onbepaalde tijd. Dat had het voordeel dat hij daar zijn huisartsenopleiding kon doen. Er waren toen lange wachttijden voordat je huisarts kon worden. Daarom is hij na zijn afstuderen als huisarts in 1984 nog best lang bij Defensie gebleven, tot in de periode van de Eerste Golfoorlog. Uitgezonden worden was niet iets waar hij naar uitkeek, al was het maar omdat zijn vrouw inmiddels bij het onderwijs in Wageningen werkte. Zelf werkte hij toen bij de Rode Kruis Colonne waar hij dokter Hankees Smit tegenkwam. Dat gaf zijn leven een andere wending.

Dokter Elzenga

“Van ‘t één rol je soms in het ander!”, zegt hij. Met Hankees Smit sprak hij over wel of niet bij Defensie blijven. “Je moet eens met dokter Elzenga bellen”, raadde die hem aan. “Elzenga zoekt een opvolger.” Jan Meijer had meteen een klik met Elzenga en het duurde dan ook niet lang voordat hij zijn eigen praktijk had aan de Margrietlaan.

Computers

Oktober 1992 was ook de tijd dat de computers hun intrede deden in huisartsenpraktijken. De overheid en de zorgverzekeraars begonnen steeds meer te vragen. “Een deel van ’t vak is menselijk contact. En dat is nu minder”, zegt hij. Er zit ook winst in wat de computer kan en wat zonder computer lastiger is. Hij benadrukt dat de huisarts de eindverantwoordelijke is en blijft. Toen hij ongeveer 10 jaar zijn eigen praktijk had, begon de discussie over de oprichting van het ZorgPunt Bennekom, die ook ongeveer 10 jaar zou duren. Hij is blij met het ZorgPunt. Wel heeft ieder zijn eigen praktijk, maar dankzij de samenwerking kunnen de huisartsen makkelijker goede zorg leveren dan in een solopraktijk, zo heeft hij ervaren.

Marktwerking

Jan Meijer is buitengewoon kritisch op de marktwerking in de zorg. Marktwerking betekent naar zijn mening dat geld veel te veel bepalend is. De mens dreigt buiten beeld te raken. Als vooral naar de onkosten wordt gekeken dan wordt de relatie, tussen de gezondheidszorg enerzijds en de overheid en de zorgverzekeraars anderzijds, gebaseerd op wantrouwen. De menselijke maat verdwijnt als de marktwerking overheersend is. Gezondheidszorg hoort gebaseerd te zijn op solidariteit en die begint behoorlijk in de knel te raken. En dat in een land dat de beste gezondheidszorg ter wereld zou kunnen hebben…

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden