Foto:

De diagnose van… Sophie Bonarius

Lange termijnplanning daar doet ze bij voorkeur niet aan. Ze leeft graag in het hier en nu en ziet wel wat er op haar af komt. Zo was het ook min of meer toevallig dat ze in Bennekom terecht kwam. Ze kreeg een telefoontje van haar voorgangster, toen ze net bevallen was van haar jongste zoon. Ze had op dat moment geen zin in verandering, maar haar man vond dat ze toch minstens het gesprek moest aangaan. Het klikte en nu werkt ze al weer ruim 2 jaar in Bennekom als vaste waarneemster bij dokter Jan Meijer. Lange termijnplanning of niet… ze wil nu graag langere tijd in Bennekom blijven werken.

Door Wout Schotsman

Bennekom - Haar ouders zijn beide huisarts en hadden hun praktijk aan huis in Groede (Zeeuws Vlaanderen). Dat betekende toen 24/7 beschikbaar zijn. De telefoonging veelvuldig, vaak ook onder het eten. Haar ouders keken elkaar dan aan: “Pak jij de telefoon aan, of ik?”. Tijdens de basisschool wilde ze ook huisarts worden. Als puber wilde ze dat niet meer... Maar toen het profiel gekozen moest worden voor de middelbare school, wist haar moeder haar toch te overtuigen te kiezen voor het Bètapakket. Wiskunde en biologie vond ze leuk en ze was er goed in. De inmiddels iets oudere en wijzere puber, besloot daarna geneeskunde te gaan studeren. Dat deed ze in Utrecht, waar ze haar man ontmoette. Nee, niet weer een huisartsenhuwelijk. Hij werkt voor het ministerie van Buitenlandse zaken. Tijdens de studie geneeskunde vond ze alle co-schappen en patiëntenpopulaties leuk. Conclusie: ze wilde huisarts worden!

Duizendpoot

Ze is dol op reizen en hoopt later hun drie jongens veel landen te kunnen laten zien. Met haar man en kinderen in het buitenland wonen? Ze sluit niets uit maar wil voorlopig werken aan continuïteit in de relatie met patiënten. Niet langer hier en daar waarnemer voor 1 dag in de week, maar minstens drie dagen en graag op een vaste plek. Ze wil een echte familiedokter zijn en meerdere generaties van een gezin kennen. Daarnaast werkt ze als medisch coördinator bij Unicum, een regio organisatie voor huisartsen. Leuk en leerzaam om ook aan de achterkant van het huisartsenvak bezig te zijn. Bovendien geeft ze les aan verpleegkundig specialisten in opleiding. Veelzijdig? “Ja, duizendpoot!”, lacht ze. En dan nu ook nog thuisjuf… Daar klaagt ze niet over, integendeel. Ze is zelf dol op het buitenleven, hardlopen, mountainbiken, wielrennen, wandelen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Dat deelt ze zoveel mogelijk met de jongens. Naast het buitenleven en het sporten is fotografie haar grote hobby.

Balans

Ze vindt de balans privé/werk erg belangrijk. Dat geldt voor iedereen. Voor haar is het een reden om niet fanatiek aan lange termijnplanning te doen. Iedere levensfase kent zijn eigen balans. Als de jongens wat groter zijn, komt er tijd voor andere activiteiten. Ze is ervan overtuigd dat als ze haar werk leuk vindt, ze ook een leukere moeder is.

Teamwork

Toen ze eenmaal wist dat ze huisarts wilde worden, wist ze ook zeker dat ze in een dorp wilde werken. Dat hoefde niet perse aan zee te zijn, zoals Groede, waar ze opgroeide. Daarom past Bennekom ook zo goed bij haar: een plezierig dorp om in te werken, vriendelijke inwoners. De doorslag geeft eigenlijk het werken in een team. Het is fijn om even bij een collega te kunnen binnenlopen om te vragen wat hij of zij ervan vindt als ze voor een lastig probleem staat. Belangrijk is ook dat de collega’s naar elkaar om kijken. Ze vertelt van een situatie waar ze zelf emotioneel bij betrokken was. Toen kwamen de collega’s bij haar binnenlopen: “Hoe gaat het met je? Red je het een beetje?” Ze vindt het fijn een heel divers patiëntenbestand te hebben, vooral ook gezien haar eigen diverse interesses: palliatieve zorg, gynaecologie, interne geneeskunde, kindergeneeskunde en dan ook nog reizigersadvisering. Al die interesses kan ze in haar werk goed kwijt. “Juist daarom wilde ik graag huisarts worden!”, zegt ze.

Tips

Ze is erg van de gezonde leefstijl, zeker in deze tijd. De anderhalve meter en andere regels aanhouden is belangrijk, maar ga vooral ook veel naar buiten en beweeg! Sporten in verenigingsverband kan nu niet, maar er zijn goede alternatieven: traplopen in plaats de lift nemen en natuurlijk buitenactiviteiten als wandelen en fietsen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden